Είστε από εκείνους που γράφουν μια ατελείωτη λίστα στόχων για το νέο έτος και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη την έχουν ήδη ξεχάσει; Οι στόχοι απαιτούν σωστό timing και βήματα «μικρά».
Όσο σημαντικοί είναι οι στόχοι στη ζωή μας, άλλο τόσο ζωτικής σημασίας είναι το πότε τους θέτουμε και το πώς τους προσεγγίζουμε ώστε να καταφέρουμε να τους υλοποιήσουμε.
Αν και για πολλούς από εμάς είναι δελεαστικό να κάνουμε σχέδια στην αρχή του έτους, η λήψη αποφάσεων τον Ιανουάριο μπορεί να είναι.. «συνταγή καταστροφής».
Μην «αφήνετε» όλους τους στόχους για την Πρωτοχρονιά
Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για χαλάρωση και χαρούμενες στιγμές με την οικογένειά μας. Το να «πιέσουμε» ξαφνικά τον εαυτό μας να κάνει
δραστικές αλλαγές και να θέσει νέους στόχους ενώ είμαστε στα «μέσα» (σύμφωνα με τα σχολεία και τις δουλειές μας) και όχι στην αρχή της χρονιάς, δεν βοηθά.
Εκτός αυτού, η χρονιά που ακολουθεί έχει 365 ολόκληρες μέρες. Δεν θα ήταν πιο εύκολο αν θέταμε έναν στόχο για τις επόμενες 90 ή ακόμη καλύτερα 30 μέρες;
Η διάσπαση ενός στόχου σε «κομμάτια», όχι μόνο διευκολύνει την επίτευξή του, αλλά κάνει και την προσεγγισή του πιο ρεαλιστική. Άλλωστε, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν δραστικά κατά τη διάρκεια του έτους και άρα τα σχέδιά μας θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως. Και φυσικά, αν αποτύχουμε, δεν χρειάζεται να περιμένουμε άλλον έναν χρόνο για να ξαναπροσπαθήσουμε. Κάθε νέα μέρα, μήνας, εποχή, είναι μία νέα αρχή και άρα μία νέα ευκαιρία!
«Back to school» και επιστροφή… στους στόχους μας
Είναι ωραίο να ξεκινάμε με νέους στόχους τον Σεπτέμβρη αφού ο Αύγουστος με τη ζέστη και
τις διακοπές έχει περάσει, ο καιρός έχει «γλυκάνει» και υπάρχει αυτή η αίσθηση «επιστροφής στο σχολείο».
Η άνοιξη είναι μια ακόμη καλή περίοδος του χρόνου για την πραγματοποίηση των στόχων μας καθώς ο καιρός είναι καλός, η φύση ανθίζει και νιώθουμε πολύ περισσότερη ενέργεια. Το Πάσχα, όπως αντίστοιχα και τα Χριστούγεννα, αλλά και τον Αύγουστο καλό θα ήταν να κάνουμε ένα μικρό «διάλειμμα».
Δραστηριοποιηθείτε ως επί το πλείστον τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, που συνήθως πάτε διακοπές και έχετε κουραστεί από τον ζεστό καιρό, χαλαρώστε και αδειάστε το μυαλό σας.
Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς..
«Το πρόβλημα με το να μην έχεις στόχο είναι ότι μπορεί να περάσεις τη ζωή σου τρέχοντας πάνω κάτω στο γήπεδο και να μην σκοράρεις ποτέ».
Πολλές φορές θέτουμε στόχους μα στην πορεία φοβόμαστε, νιωθουμε κουρασμένοι, φτάνουμε σε αδιέξοδο και τους παρατάμε. Πώς μπορούμε λοιπόν να τα καταφέρουμε;
Βήμα 1
Ξεκινήστε γράφοντας όλα όσα θα θέλατε να κάνετε. Σκεφτείτε τους στόχους σας πολύ προσεκτικά σε συνδυασμό με άλλες πτυχές της ζωής σας διότι με το να εστιάσετε σε έναν τομέα, είναι πολύ πιθανό να παραμελήσετε άλλους, εξίσου σημαντικούς. Για παράδειγμα, το να θέλετε να είστε σε φόρμα είναι ένας πολύ καλός στόχος ζωής, αλλά αν περνάτε κάθε μέρα στο γυμναστήριο, ενδεχομένως να σας στερήσει πολύτιμο χρόνο με την οικογένειά σας ή από άλλα χόμπι που σας αρέσουν.
Βήμα 2
Σχεδιάστε ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα για το πότε θέλετε να ολοκληρώσετε κάθε στόχο και αρχίστε να τους χωρίζετε ανά εποχή ή ανά μήνα.
Προτιμήστε να βάλετε μεγαλύτερους στόχους την άνοιξη και το φθινόπωρο και αφήστε τους μικρότερους για το χειμώνα και το καλοκαίρι. Γενικά, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να αποφασίσετε τις χρονικές περιόδους που σας ταιριάζουν και σας εξυπηρετούν καλύτερα, καθώς μόνο έτσι, θα καταφέρετε τελικά να τηρήσετε το πλάνο που έχετε κατά νου.
Βήμα 3
Έχοντας ήδη μια γενική εικόνα των στόχων σας χρονικά, επικεντρωθείτε στο να τους υλοποιήσετε κατά την διάρκεια της εποχής που τους έχετε θέσει, ξεκινώντας από την εποχή που βρίσκεστε τώρα.
«Χωρίστε» τον κάθε στόχο σε ακόμη πιο μικρά «κομμάτια». Εάν λόγου χάριν θέλετε να διακοσμήσετε εκ νέου ένα δωμάτιο του σπιτιού, βάλτε ένα deadline και κάντε ένα «βήμα» τη φορά. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια προθεσμία καθώς αυτόματα δίνει στο στόχο σας την απαραίτητη «ώθηση» για να υλοποιηθεί και το κίνητρο σας γίνεται ισχυρότερο.
Το να σπάτε το χρόνο σε μικρότερα διαστήματα, σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα από την αρχή και φυσικά δεν σας κατακλύζει το άγχος να κάνετε πολλά πράγματα μαζί προκειμένου να καταφέρετε αυτό που έχετε στο μυαλό σας.
Μην ξεχνάτε: «Μπορείτε να κερδίσετε μεγάλες μάχες κερδίζοντας μικρές νίκες κάθε φορά».
Βήμα 4
Καταγράψτε στο ημερολόγιό σας όλα εκείνα τα μικρότερα καθημέρινα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να φτάσετε στο στόχο σας όπως και κάθε άλλη υποχρέωση μέσα στην ημέρα. Όταν το κάνετε αυτό είναι πολύ πιο πιθανό οι στόχοι σας να μην παραμείνουν απλά στη λίστα των «to-do», αλλά να γίνουν πραγματικότητα.
Βήμα 5
Ακόμη το σκέφτεστε; Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ξεκινήστε σήμερα κιόλας! Μόνο αν κάνετε τώρα την αρχή, θα καταφέρετε να φτάσετε το στόχο σας.