Η καθημερινότητα σε μια μεγάλη πολυσύχναστη πόλη αποτελεί γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών ενώ η ζωή κοντά στην φύση είναι σε μεγάλο βαθμό ευεργετική για την ψυχική υγεία και τον εγκέφαλο. Μια κεντρική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία του στρες, η αμυγδαλή, έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιείται λιγότερο σε άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές σε σύγκριση με αυτούς που ζουν σε πόλεις, υπονοώντας τα πιθανά οφέλη της φύσης.
Η φύση καταπραΰνει
«Αλλά μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν γνώριζαν με ακρίβεια αν πράγματι η φύση είχε την συγκεκριμένη επίδραση στον εγκέφαλο ή αν τα άτομα αυτά είχαν επιλέξει να ζουν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Για να βρουν αιτιώδη στοιχεία, οι ερευνητές από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience εξέτασαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε περιοχές που εμπλέκονται στην επεξεργασία του άγχους σε 63 υγιείς εθελοντές πριν και μετά από μια βόλτα μιας ώρας στο δάσος ή σε έναν εμπορικό δρόμο με κίνηση στο Βερολίνο χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η δραστηριότητα στην αμυγδαλή μειώθηκε μετά τον περίπατο στη φύση, υποδηλώνοντας ότι η φύση έχει ευεργετικές επιδράσεις στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες. «Τα στοιχεία υποστηρίζουν την προηγουμένως υποθετική σύνδεση της φύσης και της υγείας του εγκεφάλου, καθιστώντας την συγκεκριμένη μελέτη την πρώτη έρευνα που αποδεικνύει έμπρακτα την αιτιώδη σχέση» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Η πόλη δεν αυξάνει το στρες
Είναι ενδιαφέρον ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα μετά τον αστικό περίπατο σε αυτές τις περιοχές παρέμεινε σταθερή και δεν παρουσίασε αυξήσεις, γεγονός που αντιτίθεται στην κοινή άποψη ότι η αστική έκθεση προκαλεί επιπλέον άγχος.
Ακόμη και μια σύντομη έκθεση στη φύση μειώνει τη δραστηριότητα της αμυγδαλής, υποδηλώνοντας ότι μια βόλτα στη φύση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προληπτικό μέτρο ενάντια στην ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας και στην εξάλειψη των δυνητικά δυσμενών επιπτώσεων της πόλης στον εγκέφαλο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry.