Οι ακραίες καιρικές συνθήκες -είτε το πολύ κρύο είτε η πολλή ζέστη– αυξάνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου, ιδίως σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα και όσους ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, δείχνει μια νέα μελέτη από Νορβηγούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφαν Άγκεβαλ του Πανεπιστημίου του Όσλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη (ESC Congress 2022), ανέλυσαν στοιχεία από πέντε έρευνες που έγιναν σε διάφορες χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία, Σουηδία) και αφορούσαν συνολικά 2,28 εκατομμύρια ενήλικες με μέση ηλικία 50 έως 72 ετών (ανάλογα με την κάθε έρευνα).

Η μελέτη εστίασε στη σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο θανάτου.

Με τι σχετίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας

Διαπιστώθηκε ότι ο πολύ κρύος καιρός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική και γενικότερα καρδιαγγειακή νόσο. Μια μείωση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου (από τους 5 στους -5) αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και 22% ειδικότερα από ισχαιμική νόσο σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα. Μια πτώση της θερμοκρασίας κατά 11 βαθμούς (από τους 2 στους -9) αυξάνει κατά 4% τον κίνδυνο διάγνωσης νέας ισχαιμικής νόσου.

Ο Άγκεβαλ δήλωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρύων θερμοκρασιών και των θανάτων είναι πιο έντονες στους άνδρες και στους ανθρώπους που ζουν σε γειτονιές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Οι σχέσεις ανάμεσα στο κρύο και σε νέα ισχαιμική νόσο είναι ισχυρότερες στις γυναίκες και στους ανθρώπους άνω των 65 ετών».

Από την άλλη, μια άνοδος της θερμοκρασίας από τους 15 στους 24 βαθμούς βρέθηκε να σχετίζεται με μια αύξηση κατά 25% στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και κατά 30% από εγκεφαλικό στους ανθρώπους με προϋπάρχον καρδιολογικό πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ