Η ερωτική μας σχέση, όπως όλοι οι δεσμοί μας στη ζωή, έχει ανάγκη τακτικής φροντίδας και αναζωογόνησης. Δυστυχώς, πολλά ζευγάρια βιώνουν ακόμη τα άσχημα κατάλοιπα της πανδημίας και των lockdown, κατά την διάρκεια των οποίων στερηθήκαμε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα όπως το να βγούμε έξω για φαγητό ή να πάμε μια εκδρομή.
Όσο πολύπλοκες κι αν είναι οι ρομαντικές μας σχέσεις, τα «απλά» πράγματα είναι εκείνα που προσφέρουν ζωτικές ευκαιρίες χαλάρωσης και επανασύνδεσης με τον σύντροφό μας.
#1 Εστιάστε σε.. εσάς
Αν και συχνά τείνουμε να εστιάζουμε στο πώς θα μπορούσε να αλλάξει ο σύντροφός μας, είναι πιο ουσιώδες να αναρωτηθούμε πώς θα μπορούσαμε να γίνουμε καλύτεροι εμείς οι ίδιοι.
Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας. Ασκηθείτε, συναντήστε φίλους, χαλαρώστε κάνοντας κάτι ευχάριστο και δημιουργικό. Δώστε προσοχή στη διατροφή σας, περπατήστε στη φύση και κοιμηθείτε αρκετά- τουλάχιστον 7 με 9 ώρες καθημερινά.
Φαινομενικά, το να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας φαντάζει άσχετο με τη βελτίωση της σχέσης με τον σύντροφό μας. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημαντική λειτουργία του χρόνου αυτού για τη σχέση μας αφού είναι κάτι σαν «επαναφόρτιση» τόσο για εμάς, όσο και για τον σύντροφό μας. Άλλωστε, με ποιον θα καταφέρουμε να έχουμε καλή επικοινωνία, αν όχι πρωτίστως με τον εαυτό μας;
#2 Αγάπη και τρυφερότητα
Το να έρθουμε πιο κοντά με τον σύντροφό μας όταν νιώθουμε πως έχουμε απομακρυνθεί, δεν απαιτεί «ακριβές εξόδους» ή «φανταχτερές» διακοπές.
Βγείτε μια βόλτα μαζί και κρατηθείτε χέρι-χέρι. Αγκαλιαστείτε πριν φύγετε για δουλειά και όταν επιστρέψετε μετά τις υποχρεώσεις της ημέρας στο σπίτι. Το στοργικό άγγιγμα παρέχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της «ορμόνης της αγάπης», ωκυτοκίνης και της μείωσης της «ορμόνης του στρες», κορτιζόλης. Τα ζευγάρια που αγγίζονται τακτικά, νιώθουν πιο ασφαλή και πιο ευτυχισμένα.
Δοκιμάστε τη «συνταγή του φιλιού των έξι δευτερολέπτων». Σε αντίθεση με ένα γρήγορο φιλί στο μάγουλο, ένα πιο «αργό», μας επιτρέπει να είμαστε «παρόντες» στη σχέση με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο. Συνάμα φροντίστε τη σεξουαλική σας ζωή που συνδέεται άμεσα με την αίσθηση ικανοποίησης μέσα στη σχέση.
Σε γενικές γραμμές, δοκιμάστε «τον δρόμο της στοργής και της τρυφερότητας». Είναι προφανές πως η σωματική επαφή είναι ένδειξη αγάπης και ένας «γλυκός» τρόπος να «επανεκιννήσετε» τη σχέση σας.
#3 Μιλήστε «πραγματικά»
Πολλά ζευγάρια παγιδεύονται τόσο πολύ στην καθημερινότητα που ξεχνούν να επικοινωνούν για κάτι περισσότερο από τη λίστα του σούπερ μάρκετ, τις όποιες εβδομαδιαίες υποχρεώσεις, τους λογαριασμούς του σπιτιού. Όλα αυτά είναι φυσικά μέρος της ζωής μας, αλλά δεν αποτελούν ουσιαστική επικοινωνία.
Βρείτε χρόνο να μείνετε μόνοι με τον άνθρωπό σας για να γελάσετε, να μοιραστείτε εμπειρίες από το περιβάλλον της εργασίας σας και όχι για να συζητήσετε το πρόβλημα που νιώθετε πως έχει προκύψει μεταξύ σας. Μπορείτε να πιείτε καφέ μαζί το πρωί ή να κάνετε μια νυχτερινή βόλτα μόνο οι δυο σας. Μισή ώρα μέσα στην ημέρα είναι αρκετή για να έρθετε πιο κοντά με τον σύντροφό σας. Ακούστε τον χωρίς να τον διακόπτετε και αντίστοιχα μοιραστείτε κι εσείς τα καλά μα και τα άσχημα της ημέρας σας.
#4 Δοκιμάστε κάτι καινούργιο
Οι νέες εμπειρίες «πλημμυρίζουν» τον οργανισμό μας με ντοπαμίνη, το νευροδιαβιβαστή της ευφορίας. Όταν τα ζευγάρια μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα ή δοκιμάζουν ένα νέο άθλημα μαζί, η σχέση τους «καρπώνεται» τα οφέλη της ανανέωσης και της χαράς. Μην ξεχνάτε τη «δύναμη» της φύσης που συνδέεται άμεσα με τη σωματική και συναισθηματική μας ευεξία. Δεν είναι ανάγκη να είστε αθλητικός τύπος για να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες με τον σύντροφό σας στη φύση. Ένα περπάτημα σε μέρη που δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ πριν, αρκεί.
#5 Κεφάλαιο «τσακωμός»
Είναι μύθος ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν τσακώνονται. Στην πραγματικότητα, το να διαφωνείτε παραγωγικά με τον σύντροφό σας, προάγει την εγγύτητα και τη «σύνδεση» σας.
Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης είναι δύσκολο να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να κατανοήσουμε τον άλλον, αλλά η ενσυναίσθηση είναι ο χρυσός κανόνας της επικοινωνίας ενός ζευγαριού.
Αντί να «απαξιώνετε» τις ανησυχίες του συντρόφου σας λέγοντας του πως «Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα» ή να «αμύνεστε», προσπαθήστε να τον ακούσετε χωρίς να τον κρίνετε. Η λεκτική επίθεση δεν φέρνει καλά αποτελέσματα. Προτιμήστε να επικοινωνήσετε τα συναισθήματά σας με ειλικρινή τρόπο και να εκφράσετε το εσωτερικό σας παράπονο για να γίνει κατανοητό πως μια κατάσταση ή συμπεριφορά πραγματικά σας πληγώνει συναισθηματικά.
Εάν υπάρχει ένταση, αφιερώστε τουλάχιστον 20 λεπτά για να ηρεμήσει το σώμα και το μυαλό σας. Για να προκύψει μια «ανανεωμένη οπτική», πάρτε μια βαθιά ανάσα και διοχετεύστε την ενέργειά σας σε κάτι άλλο – όπως το σκούπισμα ή μια βόλτα στη γειτονιά – αντί να σκέφτεστε τη σύγκρουση.
Μην ξεχνάτε πως με τον σύντροφό σας «είστε στην ίδια ομάδα». Δεν είστε αντίπαλοι και ο καθένας σας προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να επικοινωνήσει και να «επανασυνδεθεί». Ανταποκριθείτε θετικά στις προσπάθειες που κάνει ο σύντροφός σας και είναι βέβαιο πως με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση θα διαβείτε μαζί τον δρόμο της ευτυχίας που και οι δυο, αξίζετε.