Αποτελεί μία πρωτεϊνη του οργανισμού ζωτικής σημασίας, η οποία προστατεύει και διατηρεί σε άριστη κατάσταση το σώμα και την επιδερμίδα μας. Η αξία του για τη συνολικότερη ευρρυθμία του οργανισμού μας είναι πολύτιμη. Όμως σύμφωνα με μελέτες, κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 20 ετών χάνουμε 1% του κολλαγόνου μας. Όσο περισσότερο χάνουμε, τόσο πιο πολλές και βαθιές ρυτίδες αποκτάμε ενώ η πυκνότητα του δέρματος μειώνεται, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι φθορές.
Παρακάτω ακολουθούν 6 λόγοι για τους οποίους πρέπει να ενισχύσουμε τα φυσικά αποθέματά του στον οργανισμό μας. Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι και μάλιστα πολύ απλοί για να τα αυξήσουμε.
#Διατηρεί το δέρμα νεανικό και σφριγηλό
Αν χρειάζεται κάτι το δέρμα μας για να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο φρέσκο και νεανικό, αυτό είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Δερματολογικές κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του δέρματος και της ενυδάτωσής του, προάγει την πυκνότητα των ινοβλαστών και ενισχύει τη σύσφιξή του, μειώνοντας παράλληλα το βάθος των ρυτίδων.
#Συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωση της επιδερμίδας
Το κολλαγόνο είναι ένας ισχυρός θεραπευτικός παράγοντας που επουλώνει τις φλεγμονές και αναζωογονεί τους ιστούς του δέρματος. Επίσης βελτιώνει τη δύναμη και τη δομή του.
#Δρα κατά των φλεγμονών
Το κολλαγόνο είναι πλούσιο σε αμινοξέα. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών στο εσωτερικό του οργανισμού, όπως για παράδειγμα στο έντερο.
#Είναι αντιοξειδωτικό
Πράγματι, είναι μία πρωτεϊνη που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν πρόωρη γήρανση.
#Μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις
Καθώς μεγαλώνουμε προκαλούνται φθορές στους ιστούς των αρθρώσεων. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι ενοχλήσεις στην κίνηση. Το κολλαγόνο συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κατάστασής τους, μειώνοντας τον πόνο.
#Αυξάνει την πυκνότητα των οστών
Ιδίως από την περίοδο της εμμηνόπαυσης και μετά, τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και λεπτά. Ωστόσο, το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των γερών οστών, μειώνοντας τις πιθανότητες για κατάγματα ή σπάσιμο.
Για να ενισχύσουμε τη φυσική παραγωγή του κολλαγόνου μας
Λέμε «ναι»
* Στις πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές, που παρέχουν αμινοξέα στον οργανισμό μας.
Τέτοιες είναι το άπαχο κρέας, ο μοσχαρίσιος ζωμός, το ψάρι, το κοτόπουλο, το ασπράδι του αυγού, τα όσπρια και το τυρί με χαμηλά λιπαρά. Αλλο ένα συστατικό που συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου είναι η βιταμίνη C. Θα τη βρούμε σε πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο, πιπεριές, σπανάκι. Αλλά και σε φρούτα όπως φράουλες, πορτοκάλια κ.ά. Τέλος μία ακόμα σημαντική ουσία για το κολλαγόνο είναι η βιταμίνη Α, που προσλαμβάνουμε από τροφές όπως το συκώτι, οι κρόκοι αυγών, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες κ.ά.
* Στην άσκηση
Με τη γυμναστική εκτονώνουμε το στρες, το οποίο προκαλεί την έκκριση της κορτιζόλης, μίας ουσίας που «σπάει» το κολλαγόνο. Επιπλέον η άσκηση διεγείρει τη λειτουργία των ινοβλαστών, δηλαδή των κυττάρων που παράγουν κολλαγόνο.
Λέμε «όχι»
Στα γλυκά, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, ευνοούν τον σχηματισμό ενώσεων που προκαλούν φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς. Το αποτέλεσμα είναι η γρηγορότερη φθορά του κολλαγόνου που επιταχύνει τα σημάδια της γήρανσης.