Όπως είναι γνωστό, ο διαβήτης καταστρέφει τα αγγεία και ταυτόχρονα «μπλοκάρει» την έμφυτη ικανότητα του οργανισμού να δημιουργήσει νέα σε περιπτώσεις ασθένειας ή τραυματισμού. Το φαινόμενο αυτό είναι δυνατό να αναστραφεί ακόμη και με μία ολιγόλεπτη συνεδρία γυμναστικής, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The FASEB Journal.
Άσκηση και αγγειογένεση
Τα κύτταρα του ενδοθηλίου που επενδύουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων μας είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των νέων αγγείων. Η διαδικασία αυτή, γνωστή και ως αγγειογένεση, ενεργοποιείται – όπως αναφέρουν ερευνητές στο Κέντρο Βιολογίας Αγγείων στο Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια, από την πρωτεΐνη ATP7A.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μία μόνο συνεδρία αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης 45 λεπτών, επιτρέπει σε περισσότερα εξωσώματα (μικροσκοπικά σωματίδια γεμάτα με βιολογικά ενεργό φορτίο) να μεταφέρουν απευθείας στα κύτταρα του ενδοθηλίου, περισσότερη πρωτεΐνη ATP7A. Δηλαδή, 45 λεπτά άσκησης είναι ικανά να «δώσουν το σήμα» στον οργανισμό να παράγει νέα αιμοφόρα αγγεία, ακόμη κι όταν ο διαβήτης έχει καταστρέψει τη φυσική του ικανότητα για ανανέωση.
Όπως εξηγεί ο Δρ Τοχρού Φουκάι, αγγειολόγος και καρδιολόγος στο Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια, το τι μεταφέρουν τα εξωσώματα εξαρτάται από το πού προέρχονται και πού κατευθύνονται. Όμως η επίσης συγγραφέας της μελέτης, βιολόγος αγγείων Δρ Μασούκο Ούσιο – Φουκάι, σημειώνει πως δεν είναι ακόμη σίγουροι για την προέλευση αυτών των βοηθητικών εξωσωμάτων. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι ένα μέρος του υλικού που μεταφέρουν φτάνει στα ενδοθηλιακά κύτταρα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια με διαβήτη τύπου 2, αλλά και τέσσερις υγιείς πενηντάρηδες – δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Τα ποντίκια έτρεχαν στον τροχό επί δύο εβδομάδες, ενώ οι άνθρωποι είχαν μόνο μία 45λεπτη συνεδρία αερόβιας άσκησης. Και στις δύο περιπτώσεις, τα επίπεδα της πρωτεΐνης ATP7A ήταν αυξημένα στα εξωσώματα που προσκολλήθηκαν στα ενδοθηλιακά κύτταρα.
Παράλληλα, αυξήθηκε και ένας δείκτης ενδοθηλιακής λειτουργίας, αλλά και παράγοντες όπως ο αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας, που απαιτείται για την αγγειογένεση.