Οι αλλεργίες είναι πιθανό να γίνουν εντονότερες σε συμπτώματα και διάρκεια ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων θερμοκρασιών που προκαλούνται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι εκπομπές γύρης θα μπορούσαν να ξεκινήσουν 40 ημέρες νωρίτερα κατά την άνοιξη, γεγονός που ισοδυναμεί με 19 επιπλέον μέρες συμπτωμάτων, επισημαίνουν οι ερευνητές. Επιπλέον, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και της αύξησης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), η ετήσια ποσότητα γύρης που εκπέμπεται κάθε χρόνο θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 200%.
Κλιματική αλλαγή και αλλεργίες
«Οι αναπνευστικές αλλεργίες που προκαλούνται από τη γύρη επιδεινώνονται με την αλλαγή του κλίματος» μας εξηγούν οι ειδικοί. «Τα ευρήματά μας μπορούν να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη γύρη και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία».
Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη ανέπτυξαν ένα μοντέλο πρόβλεψης που εξετάζει 15 από τους πιο συνηθισμένους τύπους γύρης και πώς η παραγωγή τους θα επηρεαστεί από τις προβλεπόμενες αλλαγές στις θερμοκρασίες και τη βροχόπτωση. Συνδύασαν κλιματικά δεδομένα μαζί με κοινωνικοοικονομικά σενάρια, συσχετίζοντας τη μοντελοποίησή τους με τα δεδομένα από το 1995 έως το 2014. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το μοντέλο τους για να προβλέψουν τις εκπομπές γύρης για τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 21ου αιώνα.
Τα συμπτώματα των αλλεργιών μπορεί να είναι ήπια ερεθιστικά, όπως υγρά μάτια, φτάρνισμα ή εξανθήματα, έως και πιο σοβαρά, περιλαμβάνοντας την δυσκολία στην αναπνοή ή και την αναφυλαξία.
Τα χόρτα, τα ζιζάνια και τα δέντρα που παράγουν γύρη επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες τα αναγκάζουν να «ενεργοποιηθούν» νωρίτερα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να αυξήσουν την ποσότητα της παραγόμενης γύρης.