Σημαντική αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις από διάφορους ιούς εκτός κοροναϊού παρατηρούν οι γιατροί τον τελευταίο μήνα, με αρκετά περιστατικά γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), οι οποίοι είχαν σχεδόν εξαφανιστεί πέρυσι με την εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας για την προφύλαξη από τον κοροναϊό.
Η ύπαρξη της πανδημίας οδηγεί τους ασθενείς στο γιατρό κι από κει στα μικροβιολογικά εργαστήρια για την ταυτοποίηση της λοίμωξης ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κοροναϊό ή κάποια άλλη ίωση. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα για κοροναϊό είναι αρνητικό και εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν, τότε οι εξετάσεις επαναλαμβάνονται και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να διαπιστωθεί ποιος ιός είναι υπεύθυνος.
Όμως η χαλάρωση των μέτρων, φέτος, κάνει τους δύο αυτούς ιούς να επιστρέφουν δυναμικά, αφού η εποχή είναι τέτοια που τους ευνοεί.
Οι ειδικοί, περιμένουν αυξημένη συχνότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων φέτος το χειμώνα από τους δύο αυτούς ιούς, πολύ μεγαλύτερη από πρόπερσι, καθώς πέρυσι οι μολύνσεις από τους ιούς της γρίπης και τον RSV είχαν σχεδόν εξαφανιστεί με αποτέλεσμα να χαθεί και η μερική ανοσία που είχαμε αποκτήσει απέναντί τους από τα προηγούμενα χρόνια.
Πάντως, το ενδεχόμενο πολλαπλής λοίμωξης από αναπνευστικούς ιούς στον ίδιο ασθενή, με κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο συνδημίας φαίνεται να είναι απίθανο σενάριο, επειδή ο οργανισμός μας αντιδρά και μας προστατεύει αποτελεσματικά.
Για την εποχικότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων που οφείλονται σε ιούς μίλησε στο in.gr ο καθηγητής Ανοσολογίας και επικεφαλής του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Θεσσαλίας Ματθαίος Σπελέτας, λέγοντας πως πράγματι πέρυσι οι μάσκες μας προφύλαξαν σε τέτοιο βαθμό που η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε. Επιβεβαίωσε όμως τη φετινή άνοδο των περιστατικών γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, επισημαίνοντας πως είναι φυσιολογικό λόγω της εποχικότητας των νόσων.
Απαντώντας όμως στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης μόλυνσης από δύο διαφορετικούς ιούς, ο κ. Σπελέτας το χαρακτήρισε «απίθανο» γιατί ο οργανισμός μόλις δεχθεί την προσβολή από τον πρώτο ιό, παράγει κυτταροκίνες ιντερφερόνης για να τον καταπολεμήσει, με αποτέλεσμα να παρέχει προστασία άμεση ενάντια σε άλλους ιούς οι οποίοι μπορεί να κυκλοφορούν στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής. Αυτό που μπορεί να συμβεί όμως, είναι κάποια πρόσθετη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο, οπότε να συνυπάρχουν λοιμώξεις ιογενείς και μικροβιακές.
Το φαινόμενο αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει στα νοσοκομεία με τα μικρόβια που προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Σπελέτας αναφέρθηκε στο εμβόλιο της γρίπης, σημειώνοντας πως ευτυχώς διαθέτουμε εμβόλιο γι΄ αυτήν έστω κι αν δεν προστατεύει πλήρως από τη λοίμωξη από γρίπη, όμως αποφεύγεται έτσι η βαριά νόσηση. Εξήγησε ότι η απόκλιση από την πλήρη κάλυψη οφείλεται στο γεγονός ότι η γρίπη μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και γι΄ αυτό κάθε χρόνο έχουμε καινούριο κοκτέιλ πιθανών ιών γρίπης που θα επικρατήσουν. Και ενώ για την παραγωγή του λαμβάνουμε υπόψιν τους ιούς που επικρατούν το προηγούμενο καλοκαίρι στο νότιο Ημισφαίριο που έχει χειμώνα, υπάρχει και ένα προβλεπτικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για την επιλογή των ιών που θα συμπεριλαμβάνονται κάθε φορά.