Από τη στιγμή που θα καταλάβετε ότι κρυώσατε, πιθανότατα να νιώσετε ότι είστε στο… έλεος του ιού μέχρι να κάνει τον κύκλο του και τελικά να περάσει. «Το κοινό κρύωμα είναι μια ιογενής λοίμωξη του λαιμού και της μύτης, της ανώτερης δηλαδή αναπνευστικής οδού. Πολλοί τύποι ιών μπορούν να το προκαλέσουν, ο συνήθης ένοχος όμως είναι ο ρινοϊός» λέει χαρακτηριστικά ο δρ Αντίμπα Καν, γιατρός στο νοσοκομείο Northwestern Medicine Lake Forest.
Η ρινική καταρροή, ο πονόλαιμος, ο βήχας, η συμφόρηση, οι ήπιοι πόνοι στο σώμα, ο πονοκέφαλος, το φτέρνισμα και ο χαμηλός πυρετός αποτελούν τα πιο τυπικά συμπτώματα τα οποία θα σας ταλαιπωρήσουν.
Ανοίξτε τον υγραντήρα
Η χαμηλή υγρασία μπορεί να στεγνώσει τις ρινικές οδούς, καθιστώντας δύσκολη την παρεμπόδιση και την εξάλειψη μικροβίων από τη ρινική κοιλότητα, που τελικά εάν περάσουν μπορεί να προκαλέσουν κρύωμα.
«Οι ξηροί βλεννογόνοι στη μύτη δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να παγιδεύσει και να αποβάλει παθογόνους μικροοργανισμούς» μας εξηγεί η δρ Αμπερ Τούλι, γιατρός στην κλινική Cleveland.
Οταν νιώθετε λοιπόν τον αέρα γύρω σας ξηρό, μη διστάσετε να ανοίξετε τον υγραντήρα σας. Βεβαιωθείτε όμως ότι είναι καθαρός, καθώς το ζεστό υγρό περιβάλλον μπορεί να γίνει προσοδοφόρο έδαφος για μούχλα (που μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα, παρόμοια του κρυολογήματος, εάν είστε αλλεργικοί).
Στραφείτε στη βιταμίνη D
Οπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nutrients», τα άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και συγκεκριμένα βήχα, πονόλαιμο ή ρινική συμφόρηση.
Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή τα ανθρώπινα κύτταρα εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη βιταμίνη για να ενεργοποιήσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Επί του παρόντος, οι ειδικοί συνιστούν στους ενηλίκους να στοχεύουν σε τουλάχιστον 600 IU ημερησίως.
Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά και…
Μακριά από τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Ακόμα και αν δεν το παρατηρείτε, πιθανότατα αγγίζετε πολύ το πρόσωπό σας.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Occupational and Environmental Hygiene», διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες άγγιζαν το πρόσωπό τους κατά μέσο όρο 16 φορές την ώρα, πράγμα που θέλετε να αποφύγετε την εποχή της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος καθώς και της COVID-19.
Οταν έρχεστε σε επαφή με έναν ιό, μέσω άλλου ατόμου ή μολυσμένης επιφάνειας, μπορεί να εισέλθει στο σύστημά σας εάν τα χέρια σας δεν καθαρίζονται σωστά, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Οι ιοί εξαπλώνονται επίσης από τη δερματική επαφή, όπως με τη χειραψία. Ετσι θα ήταν καλύτερο να διατηρήσετε μια «hands-off» στρατηγική, καθώς έτσι «εμποδίζετε τα μικρόβια να μεταφερθούν από τα χέρια σας στο βλεννογόνο, είτε πρόκειται για τη μύτη σας είτε για το στόμα» προσθέτει η δρ Αμπερ Τούλι.
Και φυσικά, μην ξεχνάτε το σημαντικότερο. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας με τον σωστό τρόπο, χρησιμοποιώντας σαπούνι και τρίβοντάς τα για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα και επίσης ότι τα στεγνώνετε, καθώς τα νωπά χέρια είναι πιο ευαίσθητα στα μικρόβια.
Απολυμάνετε και το κινητό σας
Σκεφτείτε όλα τα μέρη που ακουμπάτε το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από τον πάγκο της κουζίνας θα το αφήσετε χωρίς να το σκεφτείτε στο τραπέζι του εστιατορίου ή στο γραφείο στη δουλειά, για να καταλήξει στο κρεβάτι σας και μαζί του φυσικά τα μικρόβια.
Μελέτη μάλιστα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα διαπίστωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να μεταφέρουν 10 φορές την ποσότητα βακτηρίων από τα καθίσματα τουαλέτας.
Βρείτε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε
Το αίσθημα της εξάντλησης μπορεί να εξασθενίσει την ανοσία του οργανισμού, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στα μικρόβια. Το άγχος προκαλεί την περίσσια έκκριση κορτιζόλης, ορμόνη που μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά λοιμώξεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η χαλάρωση λοιπόν πρέπει να μπει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας και μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα που πράγματι σας χαλαρώνει, από yoga έως και μια απλή καθημερινή βόλτα στη φύση.
Κρυφή σας δύναμη; Ο ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των ιών ενώ φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αμέσως μετά την εμφάνισή τους. Γεμίστε λοιπόν φυσικά τα αποθέματά σας, επιλέγοντας τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο όπως το κρέας, το τόφου, τα στρείδια αλλά και τις φακές.
Μη θυσιάζετε τον ύπνο σας
Ο ποιοτικός ύπνος είναι το κλειδί για την πρόληψη του κρυολογήματος.
Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Internal Medicine», διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κοιμούνται τακτικά λιγότερο από επτά ώρες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κρυολόγημα, συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται οκτώ ώρες ή περισσότερο κάθε βράδυ.
Ποτήρι μόνο για εσάς
Οταν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα, θα ήταν μια καλή επιλογή να βάλετε το όνομά σας στο ποτήρι σας ή να χρησιμοποιείτε διαφορετικά ποτήρια, ώστε να γνωρίζετε ποιο χρησιμοποιεί ο καθένας.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης στα υπόλοιπα μέλη. Επιπλέον, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται για κοινή χρήση αντικειμένων ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως τηλέφωνα, πετσέτες ή άλλα σκεύη.
Μην ξεχνάτε τα προβιοτικά
Δεν είναι όλα τα βακτήρια επιβλαβή. Το καλό είδος, που βρίσκεται σε προβιοτικά τρόφιμα όπως το γιαούρτι, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένα μεγάλο μέρος μπορεί να βρεθεί ακριβώς στον γαστρεντερικό σας σωλήνα.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Nutrition», οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παρότι οι φοιτητές που έπαιρναν προβιοτικά ή ένα ψευδοφάρμακο (placebo) εμφάνισαν κρυολόγημα με παρόμοιο ρυθμό, όσοι έλαβαν προβιοτικά εμφάνισαν λιγότερο έντονα συμπτώματα (όπως ρινική συμφόρηση ή πονόλαιμο) αλλά και για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Η μάσκα και πάλι «σώζει»
Η χρήση της μάσκας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19 καθώς και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα. Οχι μόνο προστατεύει τους γύρω σας, αλλά έρευνα από το CDC επισημαίνει ότι προστατεύει και το άτομο που τη φορά.
Οι ιοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη ή COVID-19, συνήθως μεταδίδονται από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλους μέσω του αέρα μετά από βήχα ή φτέρνισμα. Οταν όλοι φορούν μάσκα, προστατεύουμε ο ένας τον άλλον από τα δυνητικά μολυσμένα σταγονίδια που «ταξιδεύουν» στον αέρα.