Για ακόμη μία χρονιά, ο κορωνοϊός.. «απειλεί» τα Χριστούγεννα και την νέα κανονικότητα. Αυτήν την φορά με την νέα παραλλαγή Όμικρον, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όρισε ως παραλλαγή «ανησυχίας», που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική, να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση αλλά και δυνητικά να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των θεραπειών.
«Η Όμικρον έχει κάποιες ανησυχητικές ιδιότητες. Αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν κάποια ανησυχητικά χαρακτηριστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove.
Τι ξέρουμε για την παραλλαγή Όμικρον
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης με αυτήν την παραλλαγή, σε σύγκριση με άλλες ανησυχητικές παραλλαγές» επεσήμανε ο ΠΟΥ σε σχετική του δήλωση. Εμφανίζει επίσης πραγματικά μεγάλο βαθμό μεταλλάξεων.
Ο δρ Tulio de Oliveira, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημίας και Καινοτομίας στη Νότια Αφρική, είπε ότι υπήρχε ένας «ασυνήθιστος αριθμός μεταλλάξεων» και ότι ήταν «πολύ διαφορετικός» από άλλες παραλλαγές που έχουν κυκλοφορήσει.
«Αυτή η παραλλαγή μας εξέπληξε, έχει ένα μεγάλο άλμα ως προς την εξέλιξη της».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρήθηκαν συνολικά 50 μεταλλάξεις και περισσότερες από 30 στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, η οποία είναι ο στόχος των περισσότερων εμβολίων και το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει την πόρτα και τελικά να εισβάλλει στα κύτταρα του σώματός μας.
Αν εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στον τομέα δέσμευσης υποδοχέα (αυτό είναι το μέρος του ιού που έρχεται πρώτα σε επαφή με τα κύτταρα του σώματός μας), έχει 10 μεταλλάξεις σε σύγκριση με μόλις δύο για την παραλλαγή Δέλτα.
Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια;
Η ανησυχία των ειδικών προκύπτει και από το γεγονός ότι ο κορωνοϊός είναι με αυτήν την παραλλαγή ριζικά διαφορετικός, από την αρχική του παραλλαγή στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια, τα οποία σχεδιάστηκαν χρησιμοποιώντας το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαν να μην είναι και τόσο αποτελεσματικά.
Μερικές από τις μεταλλάξεις έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε άλλες παραλλαγές, γεγονός που δίνει στους ερευνητές ορισμένα δεδομένα για τον πιθανό ρόλο τους σε αυτήν την παραλλαγή.
Για παράδειγμα, η N501Y φαίνεται να διευκολύνει την εξάπλωση του ιού. Ορισμένες μεταλλάξεις, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δυσκολεύουν τα αντισώματα να αναγνωρίσουν τον ιό και μπορεί να κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά υπάρχουν άλλα που είναι εντελώς νέα.
Η πρώτη εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Η παραλλαγή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ενδεχομένως να μπορεί να διαφεύγει των ανοσολογικών αντιδράσεων του οργανισμού, τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από την φυσική μόλυνση, από προηγούμενες παραλλαγές του ιού.
Τα εμβόλια μπορεί κάλλιστα να συνεχίσουν να αποτρέπουν την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, αν και μπορεί να χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις για την προστασία των περισσότερων ανθρώπων.
Οι επιστημονικές μελέτες στο εργαστήριο θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, αλλά οι απαντήσεις θα έρθουν πιο γρήγορα από την παρακολούθηση του ιού στον πραγματικό κόσμο.
«Είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα, αλλά υπάρχουν ήδη στοιχεία που προκαλούν ανησυχία» καταλήγουν οι ερευνητές.