Κορυφώνεται η ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον, η οποία μπορεί στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, να μην έχει κάνει την εμφάνιση της, ωστόσο εξαπλώνεται στην Ευρώπη.
Καθόλου καθησυχαστική δεν είναι εξάλλου η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει «πολύ υψηλό» κίνδυνο έξαρσης κρουσμάτων λόγω του στελέχους Όμικρον και οι συνέπειες για κάποιες χώρες μπορεί να είναι «δριμείες».
Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες χώρες, προωθούν την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους, αναμένοντας τα σαφή δεδομένα γιια την επιδημιολογική συμπεριφορά και το ρυθμό μετάδοσης της νέας παραλλαγής.
Το ίδιο σημειώνουν κυβέρνηση και ειδικοί και στην Ελλάδα: Τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι εμβολιασμοί είναι τα μόνιμα «όπλα» μας απέναντι στον ιό, τονίζουν.
Ενόψει των Χριστουγέννων συνεργάζονται στενά προκειμένου να βρουν τη φόρμουλα μείωσης της εξάπλωσης της πανδημίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα lockdown.
Για την κυβέρνηση, ο κύβος έχει οριστικά ριφθεί: Lockdown δεν υπάρχει στον ορίζοντα, αντίθετα γιορτές θα κάνουμε με την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτές.
Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και η προοπτική αποκλιμάκωσης, από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά απομακρύνει και τα σενάρια πλήρους αποκλεισμού των ανεμβολίαστων πολιτών από όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.
Έρχονται μαζικά self test
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι περιμένουν να εξετάσουν το αποτύπωμα των μέτρων που ήδη ισχύουν πριν προχωρήσουν σε νέα μέτρα.
Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, βάζοντας στην εξίσωση και την παραλλαγή Όμικρον.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μπορεί να απέρριψε κατηγορηματικά το lockdown, ωστόσο, ήταν πολύ προσεκτικός στη διατύπωσή του για πιθανά επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
Σύμφωνα με το Star η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη διανομή δωρεάν self-test για όλους τους πολίτες τις μέρες των γιορτών. Αν τα self test θα είναι δύο ή τρία θα το αποφασίσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star κάθε εμβολιασμένος πολίτης ή μη θα μπορεί να πάρει έναν αριθμό self test από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του. Το εν λόγω σχέδιο πρόκειται να εφαρμοστεί και στην Πορτογαλία πέραν της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις έχουν ήδη γίνει οι ανάλογες παραγγελίες.
Παράλληλα θα υπάρχουν ευρύτερες συστάσεις για τήρηση των υγειονομικών μέτρων και οριοθέτηση των επαφών και την περίοδο των εορτών.
Τα σενάρια
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες κινήσεις της Αθήνας απέναντι στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής εξετάζονται και υπό το πρίσμα κοινού ευρωπαϊκού βηματισμού, αφού εξελίσσονται ήδη διεργασίες για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με αντικείμενο την αντιμετώπιση της «Όμικρον».
Στο συρτάρι, εξάλλου, υπάρχουν μέτρα -που αν χρειαστεί θα ανασυρθούν όπως: η επέκταση των υποχρεωτικών rapid tests από 2 σε 3 και με διάρκεια μόλις 24 ωρών, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων, ως έσχατη λύση, από εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
Όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης ίσως υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους τα οποία θα εφαρμοστούν ή όχι ανάλογα με τις εξελίξεις της πανδημίας. Στο μόνο που ήταν κατηγορηματικός ήταν πως δεν θα επιβληθεί lockdown και κλείσιμο της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο προκειμένου να τονωθεί η αγορά και ο τζίρος των καταστημάτων.
Μόνιμα όπλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι εμβολιασμοί
Αυτό που υπερτονίζουν ωστόσο οι ειδικοί και στην Ελλάδα είναι ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι εμβολιασμοί είναι τα μόνιμα «όπλα» μας απέναντι στον ιό.
«Το Α και το Ω στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία. Αναφέρομαι στην πρόσφατη, στις αρχές Νοεμβρίου, ταυτοποίηση του νέου στελέχους του κοροναϊού από τη Ν. Αφρική», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.
«Η αντίδραση του ΠΟΥ για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία δεδομένου ότι και ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να χαθεί σε αυτές τις περιπτώσεις των επιδημιών είναι πολύτιμος. Στη νέα αυτή συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στους φόβους ότι πιθανόν λόγω αυτής της παραλλαγής μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά, και σημείωσε: «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις δηλαδή, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λοιμώξεων, το μέγεθος δηλαδή του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό.
Ο ιός στο συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει όμως από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που κάνει ο εμβολιαζόμενος με τον εμβολιασμό του σε βαθμό, όμως, που δεν είναι ακόμη γνωστός.
Όμως, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις και έχει δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.
Τα ειδικά κύτταρα CD4 και CDA ενεργοποιούν άλλα σημαντικά κύτταρα του ανοσιακού συστήματος ή και προκαλούν, τα CD8 συγκεκριμένα, λύση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων.
Επομένως, ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας».