Κάνουμε πολλά για να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της. Από το τακτικό περπάτημα, το συνεπές πρόγραμμα ύπνου, τον ελεύθερο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μέχρι και την διαχείριση των επιπέδων του στρες, η καρδιά «χρειάζεται» μικρές αλλά σημαντικές συνήθειες για να διατηρήσει τον.. ρυθμό της.

Από αυτές δεν μπορεί να λείπει και η ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αλλά και στην προτίμηση των δημητριακών ολικής άλεσης (βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι) αντί των επεξεργασμένων που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι, όπως το λευκό ψωμί.

Κι ενώ γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας, πολλά είναι τα ερωτηματικά αναφορικά με τις καλύτερες «πηγές» της.

Οι πέντε κορυφαίες «πηγές» πρωτεΐνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, περιλαμβάνουν:

Ψάρι

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια ωφελούν άμεσα την καρδιά, ένας λόγος για τον οποίο η τακτική κατανάλωση τους συνδέεται με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επομένως πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε αυτά, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τα ψάρια με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 περιλαμβάνουν σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί, μπακαλιάρο, ρέγκα, πέστροφα και τόνο.

Εκτός από την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, τα ωμέγα-3 λιπαρά τονώνουν και τον εγκέφαλο, ενισχύοντας την λειτουργία του.

Ξηροί καρποί

Ένας λόγος για τον οποίο οι ξηροί καρποί είναι ιδανικοί για την υγεία της καρδιάς είναι για τον ίδιο λόγο με τα ψάρια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καλύτεροι είναι οι ξηροί καρποί macademia, οι οποίοι είναι υψηλότεροι σε ωμέγα-3 από άλλα είδη ξηρών καρπών.

Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία συνδέονται με την προστασία από την υψηλή χοληστερόλη, ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι τόσο καλοί για την υγεία της καρδιάς.

Φασόλια, φακές και ρεβίθια

Παρόμοια με τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια συνδέονται με την προστασία από την υψηλή χοληστερόλη, επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Καταναλώνοντας μία από αυτές τις θρεπτικές τροφές, μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Σόγια

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, προάγοντας την καρδιαγγειακή υγεία.

Μπορείτε να δοκιμάσετε tofu, tempeh ή και edamame. Το Tempeh είναι υψηλότερο σε πρωτεΐνη από το tofu, αλλά και τα δύο είναι εξαιρετικές επιλογές για να τα ενσωματώσετε στα γεύματά σας.

Αρακάς

Τείνουμε να παραβλέπουμε τον αρακά, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί μια πανίσχυρη «πηγή» πρωτεΐνης. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (υπάρχουν οκτώ γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι), ο αρακάς περιέχει δύο αμινοξέα.

Αυτά είναι η L-λυσίνη (που βοηθά στη μετατροπή των λιπαρών οξέων σε ενέργεια) και L-αργινίνη (που βοηθά το σώμα να επουλωθεί γρηγορότερα μετά από τραυματισμό και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση).