Η λήψη του ετήσιου αντιγριπικού εμβολίου είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να προστατευτείτε τόσο εσείς όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα κατά την περίοδο έξαρσης του ιού. Ως επί το πλείστον, το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μόνο λίγες παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκέφαλος ή μυϊκούς πόνους και ήπιος πυρετός. Μια άλλη παρενέργεια, αδιαμφησβήτητα η πιο κοινή, είναι ο πόνος, το πρήξιμο ή και ερυθρότητα στο σημείο στο χέρι που δεχθήκατε το εμβόλιο.
Που οφείλεται ο πόνος στο χέρι σας
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από αυτήν την ενόχληση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για αρχή, το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ένα ενδομυϊκό εμβόλιο, που σημαίνει ότι εγχέεται απευθείας σε έναν μυ του βραχίονα σας.
Η βελόνα «τρυπά» τον μυ αλλά και το δέρμα σας, πράγμα που θα πονέσει αλλά και θα δημιουργήσει κάποια φλεγμονή που θα συμβεί μετά το τραύμα στην συγκεκριμένη περιοχή. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια τοπική ανοσολογική απόκριση που συμβαίνει στο χέρι σας όπου έγινε η ένεση του εμβολίου, μας εξηγούν οι ειδικοί.
Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται στην δόση του εμβολίου που δεχθήκατε. Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων «κρύβεται» πίσω από αυτά τα συμπτώματα στο χέρι σας.
Μπορείτε να αποτρέψετε αυτήν την ενόχληση;
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στρατηγικές για να αποτρέψετε αυτά τα συμπτώματα προκειμένου να μην εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν πολλά πειστικά στοιχεία σχετικά με το πώς, εάν ή γιατί τα αναλγητικά μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αν ληφθούν πριν τον εμβολιασμό. Για αυτό προτείνουν να παραλείψετε την λήψη φαρμάκων, αν και μπορείτε να πάρετε κάτι μετά για να ανακουφιστείτε.
Ωστόσο, μια μικρή συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να χαλαρώσετε πλήρως το χέρι σας πριν από την λήψη του εμβολίου για να μην τεντωθούν οι μύες σας και να αποτρέψετε την είσοδο της βελόνας. Επίσης θα ήταν καλό να μην κάνετε το εμβόλιο στο χέρι που χρησιμοποιείτε περισσότερο, για να μην μειωθεί η λειτουργικότητά σας.