Συχνά δίνεται τόση έμφαση στο βάρος και την εμφάνιση των γυναικών, που πάρα πολλές γυναίκες ανησυχούν για την εμφάνισή τους σε σημείο που μπορεί να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές, που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην γονιμότητα.
Πώς οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν τη γονιμότητα
Κάθε διατροφική διαταραχή έρχεται με το δικό της σύνολο μοναδικών επιπλοκών για την υγεία.
Ωστόσο, η ανορεξία, η βουλιμία και άλλες διατροφικές διαταραχές εξαντλούν τα αποθέματα βιταμινών και μετάλλων στο σώμα σας. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν μειώσεις στα αποθέματα λίπους και πρωτεϊνών στο σώμα.
Αν και τείνουμε να μην το συνειδητοποιούμε, αυτές οι διαφοροποιήσεις έχουν πραγματικά σημαντικό αντίκτυπο στο αναπαραγωγικό σας σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα λιποκύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών.
Εάν τα επίπεδα αποθήκευσης λίπους στο σώμα είναι πολύ χαμηλά, τα επίπεδα οιστρογόνων θα μειωθούν επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι το αναπαραγωγικό σύστημα δεν θα λειτουργεί εύρυθμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή σε πλήρη απώλεια της εμμήνου ρύσεως, η οποία ονομάζεται αμηνόρροια.
Ποιες είναι οι συνέπειες
Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίσετε αλλαγές στην έμμηνο ρύση, ωστόσο, η διαταραγμένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική σας υγεία και την εγκυμοσύνη.
Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα του Texas Fertility Center, μερικές γυναίκες με διατροφικές διαταραχές εξακολουθούν να έχουν έμμηνο ρύση, αλλά μπορεί να μην έχουν ωορρηξία κατά τη διάρκεια αυτών των κύκλων.
Χωρίς ωορρηξία, δεν υπάρχει ωάριο για να γονιμοποιηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να συμβεί.
Επιπλέον, τα ανώμαλα επίπεδα ορμονών μπορούν να προκαλέσουν άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Δηλαδή, τα μειωμένα επίπεδα ορμονών μπορεί να προκαλέσουν συρρίκνωση και των ωοθηκών και της μήτρας μιας γυναίκας, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψης όσο και καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.