Η εμπιστοσύνη αποτελεί το συνδετικό στοιχείο που μας φέρνει πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους, καθώς όταν δείχνουμε εμπιστοσύνη σε αγαπημένα μας πρόσωπα, σημαίνει ότι είμαστε βέβαιοι ότι θα μας βοηθήσουν μόλις τους χρειαστούμε. Είναι το θεμέλιο οποιασδήποτε υγιούς σχέσης, συμπεριλαμβανομένης και της σχέσης που διαμορφώνετε με τον εαυτό σας. Η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό σας μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας, να σας διευκολύνει κατά την λήψη σημαντικών αποφάσεων αλλά και να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα άγχους. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και αν δεν νιώθετε μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό σας τώρα, μπορείτε να το αλλάξετε και μέσω της καθημερινής προσπάθειας να ενισχύσετε αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης.
Στρατηγικές για να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη
Ο πιο σημαντικός άνθρωπος που θα πρέπει να οικοδομήσετε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης είναι ο εαυτός σας και αυτό διότι αποτελεί τον πιο δυνατό σύμμαχο, που μπορείτε να έχετε πάντα με το μέρος σας.
Μερικές φορές μπορεί να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας είτε διότι κάναμε ένα απρόσεχτο λάθος και απογοητευτήκαμε είτε γιατί κάποιος άλλος μας επέκρινε σκληρά ή μας επικρίνει συνεχώς για κάποια επιλογή.
Όταν το αίσθημα της σιγουριάς προς τον εαυτό μας είναι μειωμένο τότε μπορεί να αντιμετωπίσετε μεγαλύτερη δυσκολία να λάβετε αποφάσεις ή μπορεί να είστε και πιο επιρρεπείς στο να επικρίνετε τις δικές σας αποφάσεις, αφού τις λάβετε.
Αντ’αυτού, μπορείτε να δοκιμάσετε να οικοδομήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό σας, καθώς έτσι όχι μόνο θα νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε κάθε σας βήμα αλλά θα βελτιωθεί και η ικανότητα λήψης αποφάσεων. Μερικές χρήσιμες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε, περιλαμβάνουν:
1. Να είστε ο εαυτός σας
Ο φόβος της κριτικής ή της απόρριψης μπορεί να υποκρύπτει την έλλειψη εμπιστοσύνης. Κάθε φορά που αισθάνεστε ανασφαλείς γύρω από άλλα άτομα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι εντάξει να είστε αυθεντικοί, δείχνοντας τον πραγματικό σας εαυτό και τα σπάνια χαρακτηριστικά του.
Ξεκινήστε την εξάσκηση γύρω από άτομα με τα οποία αισθάνεστε πιο άνετα, όπως η οικογένεια ή οι φίλοι.
Καθώς αφήνεστε ελεύθεροι γύρω τους, με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσετε να νιώθετε πιο άνετα και οι ανασφάλειες θα αρχίσουν να μειώνονται σημαντικά. Μόλις δείξετε τον εαυτό σας, τα άτομα γύρω σας πιθανότατα να σας εμπιστευθούν περισσότερο.
2. Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους
Συχνά έχουμε την τάση να θέτουμε ιδιαίτερα υψηλούς στόχους και δεν είναι κακό, αφού αυτό μπορεί να μας παρακινήσει να εργαστούμε περισσότερο ή και με πιο αποδοτικό τρόπο για όλα όσα θέλουμε.
Ωστόσο, όταν καθορίζουμε στόχους που δύσκολα υλοποιούνται ή ακόμα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός των χρονικών πλαισίων που θέτουμε, τότε αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό μειονέκτημα και αυτό είναι η αποτυχία.
Η αποτυχία σε αυτήν την φάση που λειτουργήσει ανασταλτικά, μειώνοντας την αυτοπεποίθησή μας και την ικανότητα να νιώσουμε σιγουριά με τον εαυτό μας. Αντί να θέσετε ένα πολύ μεγάλο ή υψηλό στόχο, δοκιμάστε να ορίσετε μικρότερους, που θα σας οδηγούν καθημερινά όλο και πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά επιθυμείτε.
Όσο επιτυγχάνεται τους μικρότερους στόχους, θα έρχεστε ένα βήμα πιο κοντά ενώ ταυτόχρονα η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό σας θα αυξάνεται.
3. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας
Έχετε πιθανότατα ακούσει τον όρο «αγάπη άνευ όρων», που συχνά αναφέρεται σε οικογενειακές ή ρομαντικές σχέσεις.
Ωστόσο, αυτή η αγάπη άνευ όρων θα πρέπει να κυριαρχεί και στην σχέση με τον εαυτό σας, καθώς όταν γίνεστε σκληροί ή επικριτικοί όχι μόνο δεν διευκολύνετε την ήδη σύνθετη καθημερινότητά σας αλλά πιθανότατα να μειώνετε και το προσωπικό αίσθημα σιγουριάς.
Αφήστε τις αρνητικές σκέψεις στην άκρη και δοκιμάστε να παρατηρήσετε όλα όσα σας λέει η εσωτερική σας φωνή. Είναι πραγματικά ωφέλιμα ή ρεαλιστικά όσα λέτε στον εαυτό σας; Εάν όχι τότε μάλλον έχει έρθει η στιγμή για μια ριζική αλλαγή και στροφή προς θετικότερες αφηγήσεις.