Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας – ακόμη και σε παιδιά. Επιπλέον, η κατανάλωση πάρα πολλών λιχουδιών γεμίζει τις μικρές κοιλιές των παιδιών, αφήνοντας λιγότερο χώρο για τις θρεπτικές τροφές που χρειάζεται το σώμα τους.
Φυσικά, ένα μικρό γλυκό μπορεί σίγουρα να είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού (24 γραμμάρια) προστιθέμενα σάκχαρα την ημέρα (τα προστιθέμενα σάκχαρα περιλαμβάνουν τη ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι και οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό που δεν υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα). Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά καταναλώνουν διπλάσια ή τριπλάσια από αυτήν την ποσότητα.
Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν να απολαμβάνουν τα γλυκά χωρίς να έχουν εμμονή με αυτά. Οι κανόνες που δημιουργούν οι γονείς γύρω από τις λιχουδιές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εάν τα παιδιά έχουν εμμονή με τα γλυκά ή τα καταναλώνουν ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Εδώ είναι μερικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν.
*Βάλτε κανόνες
Ως γονείς είστε υπεύθυνοι να θέσετε τις βάσεις για μια υγιεινή διατροφή. Δεν θέλετε υπερβολικά αυστηρούς ή άκαμπτους κανόνες (αυτό ενθαρρύνει μια αρνητική νοοτροπία διατροφής), αλλά μπορείτε να συμφωνήσετε σε ένα μικρό γλυκό την ημέρα ή μερικά γλυκά μέσα στην εβδομάδα και να αφήσετε το παιδί να αποφασίσει πότε θα τα φάει.
*Περιορίστε τα γλυκά στην κουζίνα σας
Εάν το ντουλάπι της κουζίνας σας είναι γεμάτο με κάθε είδους γλυκά, το παιδί είναι πιο πιθανό να θελήσει αυτά τα τρόφιμα. Σκεφτείτε το: αν δεν υπάρχουν μπισκότα στο ντουλάπι, είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό να τα ζητήσει- και αν το κάνει, θα μπορείτε να του απαντήσετε με ειλικρίνεια ότι δεν υπάρχουν μπισκότα στο σπίτι. Αντί για λιχουδιές, γεμίστε την κουζίνα σας με θρεπτικά σνακ, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, γιαούρτι και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
*Μην προσφέρετε γλυκά ως επιβράβευση
Εάν χρησιμοποιείτε τα γλυκά για να παρηγορήσετε το λυπημένο παιδί σας ή για να ανταμείψετε την καλή του συμπεριφορά, θα συσχετίσει το φαγητό με τον έπαινο, τη θλίψη ή τη χαρά. Καθώς μεγαλώνει, κάθε φορά που αισθάνεται λυπημένο ή έχει μια μεγάλη επιτυχία, θα λαχταρά τη ζάχαρη. Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε ένα πρότυπο ανθυγιεινής «συναισθηματικής διατροφής». Αντ’ αυτού, ανταμείψτε το παιδί με αγκαλιές, επιπλέον χρόνο αγκαλιάς, καλές λέξεις, αυτοκόλλητα ή ένα βιβλίο.
*Αποσπάστε την προσοχή του
Όταν το παιδί σάς ζητάει επίμονα γλυκό, αποσπάστε την προσοχή του, με ένα παζλ, ένα μπλοκ ζωγραφικής ή μια βόλτα. Πολλές φορές, η λαχτάρα του για γλυκό θα περνάει, επειδή δεν πρόκειται για πραγματική πείνα αλλά βαρεμάρα.
*Υπάρχει πάντα το αύριο
Λέγοντας κάτι σαν «Έφαγες ήδη παγωτό σήμερα, αλλά μπορείς να φας ένα μικρό γλυκό ξανά αύριο. Τι θα επιλέξεις;» μπορεί να αλλάξει αποτελεσματικά τη συνομιλία όταν το μικρό σας ικετεύει για γλυκό. Ενώ είναι δύσκολο στην αρχή, θα συνηθίσει στην ιδέα ότι πρέπει να περιμένει μέχρι να φάει ξανά γλυκό.
*Μην του προσφέρετε γλυκά για να φάει τα λαχανικά του
Αντιμετωπίζουμε προβλήματα όταν βάζουμε τις λιχουδιές σε βάθρο. Είναι απλά φαγητό! Όταν λέτε στο παιδί να φάει το μπρόκολό του, «διαφορετικά δεν έχει γλυκό», είναι σαν να του λέτε ότι το μπρόκολο έχει κακή γεύση, αλλά θα ανταμειφθεί στη συνέχεια με κάτι νόστιμο. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να δημιουργήσετε στο παιδί τον ίδιο ενθουσιασμό και για όλες τις υγιεινές τροφές.
*Μην απαγορεύετε τις λιχουδιές
Αυτή η τακτική κάνει απλά τα παιδιά να επιθυμούν τα γλυκά ακόμη περισσότερο. Οι λιχουδιές θα είναι πάντα και παντού σε όλη τη ζωή των παιδιών, επομένως τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να τις απολαμβάνουν με προσοχή. Και δεν μπορούν να το μάθουν αυτό αν τα γλυκά είναι απαγορευμένα.