Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή με την ονομασία «Δέλτα» που δόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο στην Ινδία και έκτοτε φαίνεται πώς έχει αλλάξει τον τρόπο εξάπλωσής του.
Οπως μας εξηγούν οι ειδικοί, οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς. Αν και οι περισσότερες παραλλαγές θεωρούνται συχνά ασήμαντες, το συγκεκριμένο νέο αυτό στέλεχος «προκαλεί έντονη ανησυχία», σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Γιατί μας ανησυχεί η μετάλλαξη Δέλτα
Η μετάλλαξη Δέλτα θεωρείται αυτή τη στιγμή ως η πιο μεταδοτική μετάλλαξη, εξαπλώνεται πιο εύκολα από το αρχικό στέλεχος του ιού αλλά και από την παραλλαγή Αλφα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.
Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας εκεί, επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να είναι έως και 50% πιο μεταδοτική από την Αλφα, αν και οι ακριβείς εκτιμήσεις για τη μεταδοτικότητά της ποικίλλουν, φτάνοντας έως και το 60%.
Αλλες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή μπορεί να είναι σε θέση να «αποφύγει» εν μέρει τα αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό ή μετά τον εμβολιασμό αλλά και να καταστήσει ορισμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων λιγότερο αποτελεσματικές, σύμφωνα με το CDC.
Η Δέλτα μπορεί επίσης να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση, με μελέτη μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» να επισημαίνει ότι τα άτομα που μολύνθηκαν από αυτή την παραλλαγή αντιμετώπιζαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν από αυτά που είχαν μολυνθεί με την Αλφα ενώ φαίνεται να είναι και κάπως πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ιδιαίτερα μετά την πρώτη δόση.
Ενώ οι ειδικοί καθιστούν σαφές ότι η Δέλτα έχει σημαντικό «προβάδισμα» ως προς τον ρυθμό μετάδοσης, ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί το γιατί. Η καθηγήτρια ωστόσο Catherine Noakes, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδική στις αερομεταφερόμενες λοιμώξεις στο Πανεπιστήμιο του Leeds, προτείνει τρεις πιθανούς λόγους:
· Τα άτομα που μολύνει έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο, που σημαίνει ότι θα εκπέμπουν περισσότερα μολυσμένα σωματίδια.
· Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν ακόμα και αν εκτεθούν σε μικρότερο ιικό φορτίο.
· Ακόμα και ο περιορισμένος χρόνος έκθεσης σε ένα μολυσμένο άτομο είναι αρκετός για τηνδιάδοση της νόσου.
Προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα;
Στη Βρετανία, όπου η παραλλαγή είναι ευρέως διαδεδομένη, υπάρχουν αναφορές που επισημαίνουν ότι μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Ερευνητές που διεξάγουν τη μελέτη Covid Symptom Study, στο πλαίσιο της οποίας ασθενείς με τη νόσο αναφέρουν τα συμπτώματά τους σε μια εφαρμογή, υποστηρίζουν ότι τα πιο κοινά συμπτώματα της COVID-19 έχουν αλλάξει.
«Τον τελευταίο μήνα, βλέπουμε διαφορετικά σύνολα συμπτωμάτων από αυτά που είδαμε τον Ιανουάριο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Tim Spector, γενετικός επιδημιολόγος στο King’s College London και επικεφαλής της μελέτης.
Οι πονοκέφαλοι, ο πονόλαιμος και η ρινική καταρροή συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συχνά αναφερόμενων συμπτωμάτων, σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο αυτό το φαινόμενο χρήζει περαιτέρω μελέτης.
Πώς θα προστατευτούμε
Για να καταφέρουμε να «φρενάρουμε» την ταχύτατη εξάπλωση της παραλλαγής, οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν την επιτακτικότητα του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινής (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, συχνό πλύσιμο χεριών).
Οπως συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca προστατεύουν κατά 87% από το αρχικό στέλεχος και το Αλφα του Ηνωμένου Βασιλείου, με την προστατευτική δράση να πέφτει στο 62% για τη Δέλτα και στο 60% για το στέλεχος Βήτα της Νότιας Αφρικής.
Οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν κατά 95% τόσο από τη μετάλλαξη Δέλτα όσο και από τη Βήτα. Ο πλήρης εμβολιασμός με Moderna προστατεύει απέναντι σε όλα τα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα, Δέλτα, Κάππα, Ητα, της Ουγκάντας αλλά και της Ανγκόλας.
Το μέλλον και η Δέλτα Plus
Μια νέα και ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της παραλλαγής Δέλτα εντοπίστηκε σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας.
Αυτό το στέλεχος, που αποτελεί τον συνδυασμό της ινδικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, γνωστό και ως Δέλτα Plus, έχει δημιουργήσει εξίσου έντονη ανησυχία, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να ανακαλύψουν αν πράγματι είναι πιο μεταδοτικό από την απλή Δέλτα.