Ο λόγος για τις αιμορροΐδες, που είναι φλέβες στην περιοχή του πρωκτού που όταν διογκώνονται και φλεγμαίνουν προκαλείται αιμορροϊδοπάθεια, αυτό που ο κόσμος εννοεί όταν λέει ότι έχει αιμορροΐδες.
Οι διογκωμένες αυτές φλέβες που φλεγμαίνουν προκαλούν πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος, ο κνησμός και η αιμορραγία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποδίδουμε τέτοια συμπτώματα σε αιμορροΐδες χωρίς να έχουμε συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό μας.
Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές και – αν και η ακριβής αιτία για την οποία προκύπτουν δεν είναι σαφής – φαίνεται ότι σχετίζονται (αν και όχι πάντα) με τη δυσκοιλιότητα ή τις διάρροιες που επιμένουν, την εγκυμοσύνη, τους πολλούς τοκετούς, τη συνεχή καθιστική ζωή (κυρίως λόγω επαγγέλματος, π.χ. οδηγός) και το συχνό σήκωμα βαρέων αντικειμένων.
Τα συμπτώματα που προκαλούν οι αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες είναι πολύ πιθανό να μας προκαλέσουν αιμορραγία και δυσφορία ή πόνο κατά την αφόδευση καθώς επίσης και κνησμό, τσούξιμο αλλά και αίσθημα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η κένωση ακόμα και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.
Τα πρέπει
Για να προλάβουμε την εμφάνιση των αιμορροΐδων αλλά και για να αμβλύνουμε τα συμπτώματα όταν βρίσκονται σε κρίση θα πρέπει:
* Να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας (όταν αυτό είναι η αιτία της αιμορροϊδοπάθειας).
* Να πίνουμε πολύ νερό.
* Να τρώμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια κ.λπ.). Προσοχή: Την περίοδο που η αιμορροϊδοπάθεια είναι σε έξαρση είναι σκόπιμο να αποφεύγουμε τέτοιες τροφές (που περιέχουν φυτικές ίνες) γιατί μπορεί να τις ερεθίσουν περισσότερο.
* Να σκουπιζόμαστε μετά την κένωση με υγρό χαρτί ή/και – αν είναι εφικτό – να πλενόμαστε με χλιαρό νερό στην εν λόγω περιοχή.
* Να παίρνουμε παρακεταμόλη όταν πονάμε.
* Να κάνουμε χλιαρά μπάνια (πλένοντας την περιοχή πρώτα με σαπούνι και μετά με άφθονο νερό) για να μειώσουμε το αίσθημα του πόνου και του κνησμού.
* Να πιέσουμε ελαφρά προς τα μέσα στον πρωκτό τις αιμορροΐδες που έχουν πιθανώς βγει έξω.
* Να φροντίζουμε να είναι πάντα η περιοχή του πρωκτού καθαρή και στεγνή.
*Να ασκούμαστε τακτικά.
* Να χρησιμοποιούμε φάρμακα, που πιθανώς θα μας συστήσει ο γιατρός μας, είτε σε μορφή αλοιφών είτε σε μορφή υπόθετων.
Τα μη
Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε και τα όσα δεν πρέπει να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε την αιμορροϊδοπάθεια. Ετσι θα πρέπει να μην:
* Σκουπίζουμε με δύναμη και επίμονα την περιοχή του πρωκτού μετά την κένωση.
* Αγνοούμε την ανάγκη μας να πάμε στην τουαλέτα.
* Πιεζόμαστε πολύ στη διάρκεια της κένωσης.
* Παίρνουμε παυσίπονα με κωδεΐνη γιατί προκαλούν δυσκοιλιότητα.
* Καθόμαστε περισσότερη ώρα στην τουαλέτα από όση χρειάζεται για την ολοκλήρωση της κένωσης (συνήθως 5 με 10 λεπτά αρκούν).
* Περνάμε την ημέρα μας καθισμένοι σε μία καρέκλα.
* Πίνουμε πολύ αλκοόλ.
* Τρώμε καυτερά φαγητά με καρυκεύματα και μπαχαρικά.
Πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό
Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει αίμα από την περιοχή του πρωκτού και του εντέρου συχνά σε συνδυασμό με την κένωση – αλλά και οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα (π.χ. πόνος) που επιμένει – θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας χωρίς να αποδίδουμε τα συμπτώματα σε αιμορροΐδες από μόνοι μας.
Ο γιατρός θα μας εξετάσει κλινικά και είναι πιθανό – αν το κρίνει απαραίτητο –, ειδικά αν είμαστε μεγαλύτεροι από 50 ετών, να μας συστήσει να κάνουμε κολονοσκόπηση. Στον γιατρό μας θα πρέπει επίσης να πάμε επειγόντως αν μαζί με τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας συνυπάρχει πυρετός, ειδικά με ρίγος, πύον και γενική κακουχία.
Πώς αντιμετωπίζονται
Οι αιμορροΐδες συνήθως αντιμετωπίζονται συντηρητικά, με τοπική φαρμακευτική αγωγή, αλλαγή διατροφικών συνηθειών ή/και λήψη σκευασμάτων για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας και καλή υγιεινή της περιοχής.
Αν όμως το πρόβλημα επιμένει και δημιουργεί προβλήματα (π.χ. σοβαρή αιμορραγία, αναιμία κ.λπ.) μπορεί να γίνει και επέμβαση για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Βασίλη Σαζανίδη, γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο.