Κατά καιρούς κυκλοφορούν διάφορες δίαιτες αποτοξίνωσης, οι οποίες μας προτείνουν να καταναλώνουμε κυρίως φρούτα, λαχανικά και τους χυμούς τους και παράλληλα να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας ολόκληρες ομάδες τροφών, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα δημητριακών. Ωστόσο, αυτά τα προγράμματα διατροφής απέχουν πολύ από τα πρότυπα της ισορροπημένης διατροφής, δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα και επιδρούν αρνητικά στον μεταβολισμό.
Άλλωστε, δεν χρειάζονται υπερβολές, αφού το ανθρώπινο σώμα διαθέτει πολύ αποδοτικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Η αποτοξίνωση, δηλαδή, αποτελεί µια σηµαντικότατη φυσική και άκρως απαραίτητη διαδικασία του οργανισµού. Ο µεταβολισµός των διάφορων ουσιών που βρίσκονται µέσα στις τροφές και γενικότερα των θρεπτικών συστατικών έχει ως αποτέλεσµα τη φυσιολογική παραγωγή στον οργανισµό άχρηστων, τοξικών σε µεγάλες συγκεντρώσεις, ουσιών. Όταν λοιπόν τρώµε κάτι, ο οργανισµός µας το διασπά σε διάφορες ενώσεις, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να αποβληθούν. Η διαδικασία αποβολής αυτών µέσω της ούρησης, των κοπράνων, του ιδρώτα αποτελεί τη φυσική µας αποτοξίνωση. Επομένως, βασικό ζητούµενο είναι να ενεργοποιήσουµε όσο το δυνατόν καλύτερα τους µηχανισµούς φυσικής αποτοξίνωσης που διαθέτει ο ίδιος µας ο οργανισµός.
Η διατροφή που ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού μας
Αποφεύγουμε τις ακραίες και στερητικές δίαιτες και ενισχύουμε την αποτοξίνωση του οργανισμού μας με τα παρακάτω διατροφικά tips.
Πίνουμε περισσότερα υγρά
Η επαρκής πρόσληψη υγρών ενισχύει τους μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. Πίνουμε λοιπόν αρκετό νερό, χυμούς φρέσκων φρούτων και λαχανικών ή φυσικά αφεψήματα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, όπως το χαμομήλι, το τσάι, το φασκόμηλο κ.ά. Για να κάνουμε την κατανάλωση νερού πιο… ενδιαφέρουσα, μπορούμε να βυθίσουμε σε μια κανάτα με νερό κομμάτια φρούτων, λαχανικών και βότανα.
Μένουμε μακριά από το αλκοόλ
Ο μεταβολισμός του αλκοόλ γεμίζει το σώμα με τοξίνες και γι’ αυτό το αποφεύγουμε όσο μπορούμε.
Καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα
Τα μικρά και συχνά γεύματα κρατούν τον μεταβολισμό μας ενεργοποιημένο, αποτρέπουν την υπερφαγία και μας επιτρέπουν να χωνεύουμε καλύτερα. Βάζουμε λοιπόν στο μενού μας ενδιάμεσα σνακ, όπως φρούτα και φρέσκους χυμούς ή smoothies φρούτων και λαχανικών.
Μειώνουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Περιορίζουμε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) και εστιάζουμε στην κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών, όπως ψάρι και κοτόπουλο, οσπρίων και λαδερών φαγητών.
Τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου και κατ΄επέκταση βοηθούν στο να μειωθούν τα φουσκώματα, το βάρος και η δυσκοιλιότητα. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα λαδερά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Επιλέγουμε ένα ελαφρύ βραδινό
Επιλέγοντας ένα ελαφρύ βραδινό θα είμαστε σε θέση να χορτάσουμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες ή να υποβαθμίσουμε την ποιότητα του ύπνου μας. Μια μεγάλη σαλάτα, το γιαούρτι με φρούτα και βρώμη και τα στικς λαχανικών με τυρί κότατζ είναι μερικές καλές επιλογές.
Φτιάχνουμε σπιτικές σούπες λαχανικών
Μπορεί οι αχνιστές σούπες να «τραβιούνται» όταν έχει κρύο, αυτήν την εποχή όμως μπορούμε να προτιμήσουμε την κρύα εκδοχή τους. Οι σούπες μάς προσφέρουν πλήθος πολύτιμων συστατικών, ενυδατώνουν τον οργανισμό μας και παράλληλα έχουν λίγες θερμίδες. Μια σούπα λαχανικών αποτελεί την πιο light επιλογή σούπας, αφού αν δεν έχει πολύ λάδι δεν ξεπερνά τις 250 θερμίδες ανά μερίδα.
Περιορίζουμε το αλάτι
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση υγρών. Για να μειώσουμε το αλάτι στη διατροφή μας, αποφεύγουμε τα έτοιμα γεύματα και δίνουμε γεύση στα σπιτικά γεύματά μας χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και αρωματικά.
Βρίσκουμε υγιεινούς τρόπους να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για γλυκό
Αποφεύγουμε τα γλυκά που έχουν κρέμα γάλακτος, σαντιγί ή σοκολάτα και επιλέγουμε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα με γιαούρτι και μέλι, γλυκό του κουταλιού ή ένα παστέλι.