Αρκετοί από εμάς λειτουργούν καθημερινά έχοντας «ανακτήσει» μόλις το 50% της νοητικής τους ικανότητας, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές στον ανεπαρκή ύπνο.
Πολλές είναι οι μελέτες που αναφέρουν, κατά καιρούς, ότι ο χρόνιος ανεπαρκής ύπνος θέτει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, κατάθλιψης και διαταραχών της διάθεσης, προβλήματα μάθησης και μνήμης, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση βάρους και παχυσαρκία, διαβήτη, τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση αλλά και καρκίνο.
Τι προκαλεί μια άγρυπνη νύχτα
Στην πραγματικότητα, μόνο μια νύχτα στέρησης ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής που είναι αρκετά για να ενθαρρύνουν τη συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης του εγκεφάλου που έχει συσχετιστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι οι ηλικιωμένοι που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στον ύπνο είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ ενώ μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την μνήμη τους, πολύ πριν την εμφάνιση της νόσου.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο ύπνος δεν είναι μια κατάσταση νευρικής αδράνειας. Δισεκατομμύρια μοριακές εργασίες συνεχίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου σε κυτταρικό επίπεδο για να διασφαλιστεί ότι την επόμενη ημέρα θα ξυπνήσετε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια.
Το διπλό «καθήκον» του εγκεφάλου και ο κίνδυνος της άνοιας
Αποτελεί μια σημαντική διαδικασία, κατά την οποία το σώμα αναπληρώνει όλα όσα έχει χάσει με διάφορους τρόπους που τελικά επηρεάζουν κάθε σύστημα, από τον εγκέφαλο έως την καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα και όλες τις εσωτερικές λειτουργίες του μεταβολισμού μας.
Ο καλός ύπνος τακτοποιεί τον κόμβο της μνήμης μας (τον ιππόκαμπο) και καθαρίζει αποτελεσματικά τον εγκέφαλο από τα μεταβολικά απορρίμματα.
Εκτελεί διπλό καθήκον: τόσο εκείνο του decluttering όσο και την απόρριψη των απορριμμάτων. Μεταξύ των πιο πρόσφατων και συναρπαστικών ευρημάτων σχετικά με τον ύπνο είναι η ανακάλυψη των επιπτώσεων του «καθαρισμού» του εγκεφάλου.
Το σώμα σας καθαρίζει από υγρά και απόβλητα τους ιστούς μέσω του λεμφικού συστήματος, που μεταφέρει τοξικά και κυτταρικά απόβλητα εκτός του οργανισμού, φιλτράροντας το λεμφικό υγρό μέσω των λεμφαδένων.
Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την λειτουργία του αυτοκαθαρισμού, που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος, γνωστή ως γλυφατικό σύστημα, που «δουλεύει» όσο εμείς κοιμόμαστε.
Τι λέει για εσάς ο ύπνος σας
Είμαστε απολύτως σαφείς ότι η ποιότητα του ύπνου σας τελικά καθορίζει τα πάντα για εσάς, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Το πόσο μεγάλη είναι η όρεξή σας, η ταχύτητα του μεταβολισμού σας, η λειτουργία του ανοσοποιητικού σας, η διαχείριση του άγχους, το πόσο εύκολα μαθαίνετε, όλα αυτά επηρεάζονται από τον ύπνο και την ποιότητά του.
Καταλήγοντας, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ενοποίηση των αναμνήσεών μας και την απομάκρυνσή τους για μελλοντική ανάκληση αλλά και για την γνώση.