Τα μικρά παιδιά τείνουν να έχουν σχετικά υψηλή αυτοεκτίμηση, αλλά καθώς μεγαλώνουν αυτό μπορεί να αλλάξει. Έτσι, συχνά η χαμηλή αυτοεκτίμηση αρχίζει να εμφανίζεται κατά την προ-εφηβεία, όταν η σύγκριση με τους άλλους γίνεται πιο έντονη.
Πού οφείλεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού;
*Σύγκριση
Κάπου μεταξύ 6 και 11 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να συγκρίνονται ενεργά με τους συνομηλίκους τους. Όταν μερικά παιδιά συνειδητοποιούν ότι σε κάποιο επίπεδο (π.χ. στις σχολικές επιδόσεις) δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά όσο άλλοι συμμαθητές ή φίλοι τους, μπορεί να απογοητεύονται.
*Αίσθημα κατωτερότητας
Μέσω της σύγκρισης, τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αίσθημα κατωτερότητας. Αν η κακή απόδοση του παιδιού εμφανίζεται σε έναν τομέα που δεν εκτιμά (π.χ. στον αθλητισμό) η αυτοεκτίμησή του πιθανότατα δεν θα επηρεαστεί. Εάν, ωστόσο, δεν τα καταφέρνει σε έναν τομέα που θεωρεί σημαντικό, όπως το σχολείο, κινδυνεύει να αναπτύξει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
*Αυξημένη πίεση για καλές επιδόσεις
Η πίεση για καλές επιδόσεις τείνει να αυξάνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει, με αποκορύφωμα την τρίτη Λυκείου. Όταν τα παιδιά είναι μικρά, οι γονείς και οι δάσκαλοι τείνουν να επαινούν κάθε προσπάθεια, μεγάλη ή μικρή, επιτυχημένη ή όχι και τόσο επιτυχημένη. Καθώς πλησιάζει η εφηβεία, οι ενήλικες αρχίζουν να περιμένουν περισσότερα από τα παιδιά. Η προσπάθεια εξακολουθεί να έχει σημασία, αλλά η απόδοση αρχίζει να έχει μεγαλύτερη σημασία, κάτι το οποίο ασκεί πίεση στο παιδί που δυσκολεύεται να τα πάει καλά.
*Απόρριψη
Καθώς οι προσδοκίες γονέων και δασκάλων αυξάνονται, το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται την απογοήτευση των γύρω του. Το εάν επηρεάζεται η αυτοεκτίμηση του παιδιού εξαρτάται από το ποιος ενήλικος κρίνει τις προσπάθειές του. Εάν η απόρριψη προέρχεται από κάποιον που το παιδί δεν εκτιμά ιδιαίτερα, το πιο πιθανό είναι ότι η αυτοεκτίμησή του δεν θα κλονιστεί. Ωστόσο, αν ο γονιός του ή ο αγαπημένος του προπονητής κρίνει τις προσπάθειές του ως αποτυχημένες, το παιδί μπορεί να αναπτύξει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ως γονείς, πρέπει να αποφεύγετε να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και τα καταφέρνει σε κάθε διαφορετικό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είνα να ενθαρρύνετε το παιδί να καταπιαστεί με κάτι που το ευχαριστεί πραγματικά και στο οποίο νιώθει ικανό.