Εάν ο αθλητισμός είναι ωφέλιμος για το σώμα, τότε μπορεί να κάνει «θαύματα» για τον εγκέφαλο. Με την αξιολόγηση της απόδοσης της μνήμης μετά από μια αθλητική συνεδρία, οι νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης διαπίστωσαν ότι μια εντατική σωματική άσκηση, συγκεκριμένα ποδηλασίας διάρκειας περίπου 15 λεπτών, βελτιώνει τη μνήμη ενώ συμβάλλει και στην απόκτηση νέων κινητικών δεξιοτήτων. Πώς; Μέσω της δράσης των ενδοκανναβινοειδών, μόρια που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη συναπτική πλαστικότητα.
Τα ενδοκανναβινοειδή «χαρίζουν» ευφορία
Πολύ συχνά, μετά από μια προπόνηση έντασης, όπως είναι η ποδηλασία ή το τρέξιμο μπορεί κανείς να αισθανθεί ψυχολογική και σωματική ευεξία. Αυτό το συναίσθημα οφείλεται στα ενδοκανναβινοειδή, μικρά μόρια που παράγονται από το σώμα κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. «Κυκλοφορούν στο αίμα και διασχίζουν εύκολα το φράγμα αίματος-εγκεφάλου. Στη συνέχεια δεσμεύονται σε εξειδικευμένους κυτταρικούς υποδοχείς και προκαλούν αυτό το αίσθημα ευφορίας. Επιπλέον, αυτά τα ίδια μόρια συνδέονται με τους υποδοχείς στον ιππόκαμπο, την κύρια δομή του εγκεφάλου για την επεξεργασία της μνήμης» επισημαίνει η λέκτορας Kinga Igloi, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Πιο αποτελεσματική η εντονότερη προσπάθεια
Για να ελέγξουν την επίδραση του αθλητισμού στην κινητική μάθηση, οι επιστήμονες ζήτησαν από μια ομάδα νεαρών και υγιών ανδρών, που δεν ήταν αθλητές, να κάνουν ένα τεστ μνήμης υπό τρεις συνθήκες σωματικής άσκησης: μετά από 30 λεπτά μέτριας ποδηλασίας, μετά από 15 λεπτά εντατικής ποδηλασία ή μετά από περίοδο διαλείμματος. «Μετά από μια εντατική προπόνηση η απόδοση της μνήμης ήταν πολύ καλύτερη» επισημαίνουν οι ερευνητές. Εκτός από τα αποτελέσματα των δοκιμών μνήμης, οι επιστήμονες παρατήρησαν αλλαγές στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών δομών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία και πραγματοποίησαν εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων των ενδοκανναβινοειδών.
Η φυσική δραστηριότητα προάγει την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία
Διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι όσο πιο γρήγορα είναι τα άτομα, τόσο περισσότερο ενεργοποιούν τον ιππόκαμπο, την εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με την μνήμη και τον κερκοφόρο πυρήνα, την εγκεφαλική δομή που εμπλέκεται στις κινητικές διαδικασίες. Επιπλέον, τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών τους ακολουθούν την ίδια καμπύλη: όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο μετά από μια έντονη προπόνηση, τόσο περισσότερο ενεργοποιείται ο εγκέφαλος και τόσο καλύτερη είναι η απόδοσή του. «Αυτά τα μόρια εμπλέκονται στη συναπτική πλαστικότητα, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες συνδέονται μεταξύ τους και έτσι μπορούν να δράσουν στη μακροχρόνια ενίσχυση» εξηγούν οι ερευνητές.