Οι ερευνητές του Michigan State University πραγματοποίησαν μία από τις πρώτες μελέτες αυτού του είδους για να ποσοτικοποιήσουν την ευτυχία παντρεμένων, πρώην παντρεμένων και ανύπαντρων ανθρώπων στο τέλος της ζωής τους για να αξιολογήσουν τον ρόλο που διαδραματίζει η αγάπη και ο γάμος στην προσωπική ευημερία.
Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology, οι ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό σχέσεων 7.532 ατόμων από την ηλικία των 18 έως και των 60 ετών για να προσδιορίσουν ποιος ήταν πιο ευτυχισμένος προς το τέλος της ζωής του.
Ο γάμος ισοδυναμεί με την ευτυχία;
«Οι άνθρωποι συχνά τείνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να είναι παντρεμένοι για να είναι ευτυχισμένοι, γεγονός που μας έκανε να αναρωτηθούμε αν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μια σχέση είναι ευτυχισμένοι ή αν εκείνοι που είναι single δεν είναι τόσο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο William Chopik, βοηθός καθηγητή ψυχολογίας του Michigan State University και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες διαμόρφωναν τρεις κατηγορίες:
Το 79% ήταν παντρεμένοι, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εντός γάμου.
Το 8% των συμμετεχόντων ήταν ανύπαντροι ή άτομα που πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκτός γάμου.
Το 13% εμφάνιζε πολύπτυχη δραστηριότητα, που κυμαίνονταν από γάμο και διαζύγιο έως και απλές σχέσεις ή και περιπτώσεις απώλειας του συντρόφου.
Single VS παντρεμένοι
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη συνολική ευτυχία όταν και συνέκριναν την απάντηση κάθε συμμετέχοντα με την ανάλογη ομάδα του.
«Ήμασταν έκπληκτοι που βρήκαμε ότι οι δια βίου singles και εκείνοι που είχαν ποικίλα ιστορικά σχέσεων δεν διέφεραν στο πόσο χαρούμενοι ήταν» δήλωσαν οι ερευνητές.
«Αυτό υποδηλώνει ότι εκείνοι που έχουν “αγαπήσει και χάσει” είναι εξίσου χαρούμενοι προς το τέλος της ζωής από εκείνους που “δεν αγαπούσαν καθόλου”» υποστηρίζουν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η ευτυχία εξαρτάται από πολλά περισσότερα από μια σχέση ή έναν γάμο.
Οι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν σε δυσάρεστες σχέσεις ή και σε έναν δυσάρεστο γάμο, την ίδια στιγμή που οι singles αντλούν χαρά από τις σχέσεις με φίλους ή συναδέλφους, τα χόμπι ή και την δουλειά τους.
Αν ο στόχος μας είναι η ευτυχία θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά από τις σχέσεις μας» καταλήγουν οι ερευνητές.