Από τη μυϊκή ενδυνάμωση μέχρι την καύση θερμίδων και την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, η γυμναστική επηρεάζει σημαντικά τον οργανισμό μας. Μάλιστα, η γυμναστική μπορεί να επηρεάσει -έστω προσωρινά- και την όρεξή μας για φαγητό.
Πώς η γυμναστική επηρεάζει την πείνα
Το πιο πιθανό είναι ότι δεν αισθάνεστε πείνα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το αίμα σας πηγαίνει από το στομάχι σας στους μυς που δουλεύουν. Γι’ αυτό όταν κάνετε γυμναστική είναι δύσκολο να χωνέψετε ή μπορεί να νιώθετε ναυτία.
Επίσης, η γυμναστική επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Physiology βρήκε ότι μία ώρα τρεξίματος μείωσε την γκρελίνη (την ορμόνη που ανοίγει την όρεξη για φαγητό) και αύξησε το πεπτίδιο ΥΥ (ορμόνη του εντέρου που μειώνει την όρεξη για φαγητό). Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης διάρκειας 90 λεπτών επίσης μείωσε την γκρελίνη, αλλά δεν επηρέασε το πεπτίδιο ΥΥ, γεγονός που δείχνει ότι το είδος της άσκησης επίσης είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την όρεξη για φαγητό μετά την προπόνηση.
Η ένταση της άσκησης είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Μια μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Endocrinology βρήκε ότι το έντονο τρέξιμο για μικρότερη διάρκεια (36 λεπτά με 75% ανώτερο καρδιακό ρυθμό) επηρέασε περισσότερο τα επίπεδα γκρελίνης συγκριτικά με το πιο ήπιο τρέξιμο για περισσότερη ώρα (55 λεπτά με 50% ανώτερο καρδιακό ρυθμό).
Η θερμοκρασία φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο, αφού όταν γυμναζόμαστε έντονα για αρκετή ώρα, ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός μας και κατ’ επέκταση δε νιώθουμε πεινασμένοι.
Η όρεξή μας για φαγητό συνήθως παραμένει περιορισμένη ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησής μας, ωστόσο το για πόσο θα μείνει έτσι επηρεάζεται από την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Συνήθως οι άνθρωποι δε νιώθουν πείνα μέχρι το σώμα τους να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.
Η σύντομη και ήπια άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει το αίσθημα πείνας, αλλά όχι τόσο όσο η έντονη και για περισσότερη ώρα άσκηση. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή η διάρκεια και η ένταση της προπόνησης δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει αξιοσημείωτες αλλαγές στις ορμόνες και το αίμα.
Να θυμάστε ότι…
Ακόμη κι αν ο fitness στόχος σας περιλαμβάνει την απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε σωστά τον οργανισμό σας μετά την άσκηση, καταναλώνοντας πρωτεΐνη για μυϊκή αποκατάσταση και υδατάνθρακες για αναπλήρωση του γλυκογόνου. Το γλυκογόνο είναι μια μορφή υδατανθράκων την οποία ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί ως καύσιμο στις έντονες προπονήσεις. Αν παραλείψετε το φαγητό μετά την προπόνηση, είναι πιθανό να νιώσετε έντονη πείνα αργότερα και να οδηγηθείτε στην υπερφαγία.