Είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε έξω, οι ατελείωτες νόστιμες επιλογές φαγητού και η μεγάλη διαθεσιμότητα σε ποικιλία γρήγορων σνακ, καθιστούν εύκολη την υπερκατανάλωση τροφής. Ειδικά στην περίπτωση, όπου δεν προσέχετε τις μερίδες που καταναλώνετε, τότε μπορεί εύκολα ο έλεγχος να χαθεί, πράγμα που θα οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό. Ένας τρόπος για να περιορίσετε αυτήν την συνήθεια είναι να καταλάβετε αρχικά πώς η υπερβολική κατανάλωση τροφής επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και τον οργανισμό.
*Πιθανή η αύξηση λίπους
Όταν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες ξοδεύετε, πιθανότατα να οδηγηθείτε σε πλεόνασμα θερμίδων. Το σώμα σας, στην περίπτωση αυτή, μπορεί να αποθηκεύσει αυτές τις επιπλέον θερμίδες ως λίπος. Η υπερκατανάλωση τροφής ενδεχομένως να οδηγήσει στην δημιουργία υπερβολικού σωματικού λίπους, επειδή μπορεί να καταναλώνετε πολλές περισσότερες θερμίδες από αυτές που πραγματικά χρειάζεστε. Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης δεν φαίνεται να αυξάνει το σωματικό λίπος, πιθανότατα εξαιτίας του τρόπου που μεταβολίζεται. Ωστόσο, οι παραπάνω θερμίδες που προέρχονται από υδατάνθρακες και λίπη είναι περισσότερο πιθανό να συμβάλλουν στην αύξηση του λίπους.
*Διαταράσσει το αίσθημα της πείνας
Δύο είναι οι ορμόνες που επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας, η γκρελίνη και η λεπτίνη, η οποία θεωρείται ότι καταστέλλει την όρεξη. Όταν δεν έχετε φάει για λίγη ώρα, τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται και αφού φάτε, τα επίπεδα λεπτίνης «ειδοποιούν» το σώμα ότι είναι γεμάτο. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να διαταράξει αυτήν την ισορροπία. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή σάκχαρα απελευθερώνει την ντοπαμίνη, την ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό το σώμα να συσχετίσει αυτήν την αίσθηση απόλαυσης με ορισμένα τρόφιμα, τα οποία όμως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Αυτή λοιπόν, η συσχέτιση μπορεί να παρακάμψει τον μηχανισμό της πείνας, ενθαρρύνοντάς σας να τρώτε περισσότερο για ευχαρίστηση παρά από πείνα.
*Μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία
Με την πάροδο του χρόνου, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του εγκεφάλου, αφού σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η συνεχής υπερκατανάλωση τροφής και η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με γνωστική εξασθένηση σε ηλικιωμένους ενήλικες. Σε ακόμη μία μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένοι ενήλικες, διαπιστώθηκε ότι το υπερβολικό βάρος επηρεάσει αρνητικά την μνήμη.
*Μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά το πεπτικό σας σύστημα, προκαλώντας αέρια και το ενοχλητικό για όλες φούσκωμα. Τα τρόφιμα, που συνήθως τα προκαλούν είναι τα πικάντικα ή τα λιπαρά, καθώς και τα ανθρακούχα ποτά. Τα φασόλια, ορισμένα λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, ενδεχομένως να παράγουν αέρια, για αυτό είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε με μέτρο, διατηρώντας την διατροφή σας ισορροπημένη. Επιπλέον, προσέξτε τον ρυθμό με τον οποίο τρώτε, καθώς υπάρχει περίπτωση να φουσκώνετε εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας τροφής, που πέφτει γρήγορα στο στομάχι. Δοκιμάστε να καταναλώσετε το γεύμα σας αργά για να τα απολαύσετε και περισσότερο.
*Μπορεί να προκαλέσει υπνηλία
Πολλοί είναι οι άνθρωποι, που έχουν παρατηρήσει ότι μετά από ένα μεγάλο θερμιδικό γεύμα μπορούν να αισθανθούν κουρασμένοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο φαινόμενο που ονομάζεται αντιδραστική υπογλυκαιμία, κατά το οποίο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν λίγο μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα έχει συνδεθεί με συμπτώματα όπως η υπνηλία, η νωθρότητα, ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός και ο πονοκέφαλος. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό, η αιτία πιστεύεται ότι σχετίζεται με την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης.