Είναι ηθοποιός, μοντέλο, ακτιβίστρια. Η Emma Watson πέταξε το ξόρκι της εφηβείας από πάνω της και έχει μεταμορφωθεί σε μια λαμπερή σταρ και μια ακόμη πιο δυναμική γυναίκα που θέλει να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Απέσπασε αρκετά βραβεία για την ερμηνεία της ως Ερμιόνη – μεταξύ αυτών της καλύτερης νέας ηθοποιού –, σκαρφάλωσε στη 10άδα της λίστας του «Forbes» με τους «Πιο άξιους νέους σταρ», πήρε πτυχίο στην Αγγλική Λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Brown και σήμερα, στα 27 της, κέρδισε και το πρώτο στην Ιστορία βραβείο χωρίς φύλο για την ερμηνεία της στην ταινία τής Disney «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», βγάζοντας έναν λόγο υπέρ της ανοχής της διαφορετικότητας. Παράλληλα, η Emma Watson προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών. Τον Ιούλιο του 2014 ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της οργάνωσης UN Women – ένωση των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών – και πρωτοστατεί στην εκστρατεία «HeForShe», στο πλαίσιο της οποίας άνδρες καλούνται να ταχθούν υπέρ του φεμινισμού. Φυσικά, όπως κάθε γνήσια σταρ ξέρει να προκαλεί… Η «Πεντάμορφη» της Disney χαρακτηρίστηκε υποκρίτρια όταν στο πλαίσιο προώθησης της ταινίας φωτογραφήθηκε για εξώφυλλο περιοδικού με εκτεθειμένο το στήθος της. Η κατηγορία που της αποδόθηκε είναι πως δεν δικαιούται να «το παίζει» φεμινίστρια όταν βγάζει το στήθος της στη φόρα. «Πραγματικά δεν ξέρω τι δουλειά έχει το στήθος μου. Αυτό δείχνει πόσο μπέρδεμα υπάρχει γύρω από τον φεμινισμό και το τι σημαίνει. Φεμινισμός είναι να δίνεις στις γυναίκες την επιλογή. Δεν είναι ραβδί για να τις χτυπάς. Είναι ελευθερία, απελευθέρωση, ισότητα» ήταν η απάντησή της.
Βραβείο χωρίς φύλο
«Το πρώτο βραβείο στην Ιστορία που δεν διαχωρίζει τους υποψηφίους με βάση το φύλο τους λέει κάτι για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανθρωπότητα. Η κίνηση του MTV να ενώσει τις δύο κατηγορίες θα έχει διαφορετική επίδραση στον καθένα, αλλά σε μένα δείχνει πως η υποκριτική είναι η ικανότητα να μπαίνεις στη θέση κάποιου άλλου και αυτό δεν είναι ανάγκη να χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η ικανότητα να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου δεν θα έπρεπε να έχει όρια».
Εμφάνιση
«Δεν έχω τέλεια δόντια. Δεν είμαι στέκα. Λέω συνέχεια στον εαυτό μου ότι είμαι άνθρωπος που δεν έχει φτιαχτεί για να μοιάζει με κούκλα. Αλλωστε δεν υπάρχει τίποτα ενδιαφέρον στο να δείχνεις τέλεια. Χάνεις την ουσία».
Προσδοκίες
«Οι γυναίκες έχουμε απίστευτα υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό μας, ενώ είμαστε ανθρώπινα όντα με συγκεκριμένες λειτουργίες».
Δικαιώματα της γυναίκας
«Εχω συνειδητοποιήσει ότι οι μάχες για τα δικαιώματα των γυναικών πολύ συχνά γίνονται συνώνυμες με το ανθρώπινο μίσος. Εάν υπάρχει ένα πράγμα που ξέρω με βεβαιότητα είναι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει».
Ηλικία
«Με ενθουσιάζει η διαδικασία γήρανσης. Ενδιαφέρομαι περισσότερο για τις γυναίκες που δεν είναι τέλειες. Είναι πιο συναρπαστικές».
Φεμινισμός
«Ο φεμινισμός δεν είναι εδώ για να μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε. Δεν είναι κανόνας, δεν είναι δόγμα. Δίνει απλώς μια επιλογή. Εάν θέλετε να βάλετε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, μπορείτε να το κάνετε. Εάν δεν το κάνετε, και αυτό είναι υπέροχο. Μπορεί να ξυρίζεις τις μασχάλες σου, μπορεί και όχι. Μπορεί να φοράς φλατ τη μια μέρα, τακούνια την επόμενη…».
Πρότυπα
«Λένε στα κορίτσια ότι πρέπει να είναι πριγκίπισσες και εύθραυστες. Βλακείες! Μαθαίνω πολύ περισσότερα με το να είμαι πολεμίστρια – μαχήτρια. Αν έπρεπε να ήμουν πριγκίπισσα, θα ήμουν πριγκίπισσα – πολεμίστρια».
Λάθη
«Εχω κερδίσει το δικαίωμα να τα θαλασσώνω καμιά φορά. Δεν θέλω ο φόβος ή η αποτυχία να με αποτρέπουν από το να κάνω αυτό που θέλω».
Ομορφιά
«Ομορφιά δεν είναι τα μακριά μαλλιά, τα κοκαλιάρικα πόδια, το μαυρισμένο δέρμα, τα τέλεια δόντια. Ομορφιά είναι το πρόσωπο αυτού που κλαίει και μετά γελάει, το σημάδι στο γόνατό σου από τότε που έπεσες όταν ήσουν παιδί, οι μαύροι κύκλοι στα μάτια όταν η αγάπη δεν σε αφήνει να κοιμηθείς, η έκφραση στο πρόσωπο όταν το ξυπνητήρι σε ξυπνάει το πρωί, το μακιγιάζ που “τρέχει” όταν έχεις βγει από το ντους. Ομορφιά είναι όταν συναντάς το βλέμμα του και όλα χάνονται, όταν σε πιάνει παράνοια για όλα τα παράδοξα που σου συμβαίνουν. Ομορφιά είναι τα σημάδια που μας αφήνει η ζωή, τα χτυπήματα και τα χάδια που μας αφήνουν οι μνήμες. Η ομορφιά μάς αφήνει να ζήσουμε».