1. Εδώ και 10 μέρες παθαίνω συνέχεια κράμπες στη γάμπα. Γυμνάζομαι χρόνια, τι να κάνω; Το μαγνήσιο βοηθάει; 2. Η γυμναστική βοηθάει σε μυοσκελετικά προβλήματα, όπως σκολίωση; Ο κηδεμόνας πότε να φοριέται; Ευχαριστώ, Λίλια
Αγαπητή Λίλια,
1. H λεγόμενη κράμπα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ανακλαστική κίνηση με συνεχή μυϊκή σύσπαση και μπορεί να παρατηρείται σε έναν μυ ή σε ολόκληρη μυϊκή ομάδα. Ο μυς συσπάται ακούσια, έντονα και σχετικώς απότομα δημιουργώντας έτσι οξύ πόνο. Δεν είναι πάντως κάτι για να ανησυχείτε.
Οι συνήθεις λόγοι που παρουσιάζονται κράμπες είναι η έλλειψη νερού, ιχνοστοιχείων, ηλεκτρολυτών, υπερκόπωση, ελλιπής διατροφή ή χημικές δίαιτες, συχνή εξαντλητική άσκηση.
Αυτό που θα σας συνιστούσα είναι να πίνετε νερό και ναι! Έχετε δίκιο πως το μαγνήσιο βοηθάει στη πρόληψη καθώς και το κάλιο ως ηλεκτρολύτες. Ωστόσο το κάλιο σε περίπτωση που υπάρχουν καρδιακά νοσήματα καλό θα είναι να λαμβάνεται υπό προϋποθέσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος υπερκαλιαιμίας. Αποφύγετε την εξαντλητική άσκηση και πάντα να ενυδατώνεστε ενδιάμεσα. Διατάσεις πριν και μετά την άσκηση θα σας προστατεύσουν καθώς θα διατηρείτε το εύρος, τη πλαστικότητα, συσταλτικότητα και τόνο των μυών σας σε ικανοποιητικά επίπεδα.
2. Η σκολίωση είναι πάθηση της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) και εντοπίζεται συνήθως στη θωρακική μοίρα της. Η άσκηση σαφώς και βοηθάει σε μυο-σκελετικά προβλήματα μόνο που καλό θα είναι, πριν από οποιουδήποτε πρόγραμμα, να υπάρχει μία αξιολόγηση από τον ειδικό (είτε γιατρό, φυσιολόγο, γυμναστή κτλ) για να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να αποφύγει ο ασκούμενος περαιτέρω μικροτραυματισμούς.
Ο κηδεμόνας, που αναφέρετε, συγκρατεί την περαιτέρω σκολίωση εφόσον η διάγνωση γίνει νωρίς. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι κηδεμόνες το ίδιο και δεν κάνουν όλοι για όλους τους «τύπους¨ σκολίωσης, αναλόγως ηλικία, δραστηριότητα, θεραπεία κτλ. Όσον αφορά το αν θα πρέπει να φοριέται κατά την ώρα της άσκησης, θα έλεγα ότι εξαρτάται από το επίπεδο σκολίωσης. Αυτό σημαίνει πως εάν τα φορτία που σηκώνεται και δραστηριοποιείστε είναι αρκετά και η σκολίωση είναι επίσης σε προχωρημένο στάδιο εξυπακούεται πως τον φοράτε αλλά επιβάλλεται και η αλλαγή προγράμματος που να περιλαμβάνει μικρά φορτία. Όταν το κύρτωμα ξεπερνά τις 40 μοίρες εφαρμόζεται ο κηδεμόνας και πραγματοποιούνται ασκήσεις με ή χωρίς αυτόν συνήθως από ύπτια θέση, πρηνή θέση, καθήμενη και λιγότερο όρθια θέση. Αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται από το είδος άσκησης, τις μοίρες του κυρτώματος, τη γενικότερη δραστηριότητα, ηλικία κτλ. Όπως και να ΄χει πάντως είναι μία κατάσταση που ελέγχεται και δε χρειάζεται να σας ανησυχεί. Καλή συνέχεια.