Μία έρευνα που έγινε από επιστήμονες από το Children’s Hospital της Φιλαδέλφειας εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 60000 ενηλίκων και παιδιών με πέτρες στα νεφρά – ανάμεσα στο 2005 και το 2011 – και ανέλυσε παράλληλα τα στοιχεία σχετικά με τη θερμοκρασία των περιοχών (Ατλάντα, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Ντάλας, Λος Άντζελες) όπου κατοικούσαν οι συγκεκριμένοι ασθενείς. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος να εμφανίσει κανείς πέτρα στο νεφρό αυξανόταν όταν αυξανόταν η μέση θερμοκρασία του περιβάλλοντος πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό. Εικάζουν ότι ίσως να φταίει το ότι η αφυδάτωση – που προκαλείται από τη ζέστη – οδηγεί σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε ασβέστιο και μέταλλα στα ούρα, που ευνοούν τη δημιουργία λίθων.
Η έρευνα βρήκε ακόμα ότι όσο η θερμοκρασία αυξάνεται τόσο πιο πιθανό είναι στις επόμενες 20 μέρες να επισκεφτούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ασθενείς με πέτρες τα νεφρά.
Καθώς τα περιστατικά νεφρολιθίασης έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πιθανό να υπάρχει κάποια συσχέτιση με τη γενική μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας. Εντυπωσιακό είναι επίσης, ότι τα τελευταία 25 χρόνια τα ποσοστά νεφρολιθίασης έχουν αυξηθεί πολύ στα παιδιά.
Η έρευνα έδειξε ότι επίσης οι πέτρες τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα στις πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό εξηγείται επειδή οι άνθρωποι όταν έχει κρύο μένουν μέσα και βρίσκονται σε πολύ θερμό περιβάλλον, οπότε και πάλι η ζέστη είναι η υπεύθυνη για το πρόβλημα.