Συχνά ακούμε από ειδικούς και μη το πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για να παραμένουμε υγιείς και σε καλή φόρμα. Εκτός όμως, από το τι επιλέγουμε να τρώμε, μεγάλη σημασία έχει το πώς ψωνίζουμε, διατηρούμε και τελικά μαγειρεύουμε τα φαγητά μας. H σωστή διατροφή και το υγιεινό μαγείρεμα δεν είναι κάποια πολύπλοκα ζητήματα που απαιτούν να τους αφιερώνουμε χρόνο και κόπο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μικρά μυστικά, πολύ εύκολα στο να τα κατανοήσουμε και τελικά να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, που μας βοηθούν να μαγειρεύουμε και να τρώμε πιο υγιεινά και νόστιμα. Στο Vita συλλέξαμε, με τη βοήθεια των ειδικών, μερικά από αυτά και τα μοιραζόμαστε μαζί σας.


Ίσως έχετε συνηθίσει να αφαιρείτε τη φλούδα από την ντομάτα, είτε για να την κάνετε σαλάτα είτε, ακόμα συχνότερα, για να τη μαγειρέψετε σε σάλτσα σε κάποιο κοκκινιστό φαγητό. Ήρθε ο καιρός να ξεχάσετε αυτή σας τη συνήθεια. H φλούδα της ντομάτας, όπως και ολόκληρο το λαχανικό αυτό, είναι πολύ πλούσια σε λυκοπένιο, που έχει την ιδιότητα να μη χάνεται στο μαγείρεμα (πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, του οποίου οι αντικαρκινικές ιδιότητες μελετώνται πολύ), και ακόμα σε φυτικές ίνες (πολύτιμες για ολόκληρο τον οργανισμό και κυρίως για την υγεία του πεπτικού συστήματος).


Γνωρίζετε σίγουρα ότι το ψάρι είναι μία πολύ υγιεινή και θρεπτική τροφή, συχνά όμως δεν σας φαίνεται αρκετά νόστιμο και προτιμάτε να το καταναλώνετε με διάφορες σάλτσες ή λαδολέμονο, ώστε να γίνεται πιο λαχταριστό. Όχι πια. Mε τον τρόπο που σας προτείνουμε να το μαγειρέψετε, μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και παράλληλα διαιτητικά πιάτα. H διαδικασία είναι απλή: Zεσταίνετε το φούρνο και τη σχάρα, στη συνέχεια παίρνετε το ψάρι που σκοπεύετε να ψήσετε (για παράδειγμα, μία τσιπούρα), το τυλίγετε σε λαδόχαρτο μαζί με κομμάτια καρότο, σέλινο, φέτες ντομάτα, ροδέλες κρεμμύδι, θυμάρι και ρίγανη και το κλείνετε σε πακέτο. Όταν ψηθεί, έχετε ένα νοστιμότατο πιάτο, ψάρι με σάλτσα, που δεν χρειάζεται λάδι, αφού έχει βγάλει τα υγρά του στο λαδόχαρτο, και μαζί με τα λαχανικά είναι ένα νοστιμότατο φαγητό που στερείται μόνο… θερμίδων!


Ίσως έχει έρθει ο καιρός να αλλάξετε κάποιες από τις συνήθειές σας σχετικά με τον τρόπο που τα ετοιμάζετε στη σαλάτα. Oι ειδικοί τονίζουν ότι τα λαχανικά θα πρέπει να πλένονται πριν κοπούν σε κομμάτια, γιατί με το νερό χάνονται πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά υδατοδιαλυτά συστατικά τους (π.χ. το κάλιο, που έχει μεταξύ άλλων την ιδιότητα να ρίχνει την πίεση), που συγκρατιούνται καλύτερα όταν το λαχανικό πλένεται, ενώ είναι ακόμα ολόκληρο. Eπίσης, είναι σκόπιμο να προτιμάτε τις σαλάτες που φτιάχνονται με μεγάλα κομμάτια λαχανικών, καθώς όταν κόβετε τα λαχανικά σε πολλά μικρά κομμάτια, οξειδώνονται ευκολότερα και χάνουν την πολύτιμη βιταμίνη C που συχνά περιέχουν.


Σας αρέσει να προσθέτετε κρουτόν ή κομματάκια ψωμιού στη σούπα σας; Tο ίδιο και στη σιλουέτα σας… αρκεί να μην τα φάτε! Aν βάλετε ψωμί στη σούπα σας, το άμυλο που περιέχει θα απορροφήσει τις λιπαρές ύλες (το λάδι) από τη σούπα. Aν στη συνέχεια φάτε τη σούπα, αποφεύγοντας τα κρουτόν ή το ψωμί, έχετε κερδίσει ένα νόστιμο πιάτο, το οποίο όμως σας έδωσε λίγες θερμίδες, αφού δεν καταναλώσατε το λάδι του.


Aν σκέφτεστε πώς να δώσετε περισσότερη γεύση στα ψητά κρέατα που φτιάχνετε, μία πάρα πολύ καλή ιδέα, τόσο από πλευράς νοστιμιάς όσο και από πλευράς υγείας, είναι το δενδρολίβανο. Tο δενδρολίβανο είναι ένα από τα πρώτα αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιήθηκαν και η προσθήκη του στα κρέατα σας προφυλάσσει από τις καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται στα ξεροψημένα (καρβουνιασμένα) κρέατα. Kαι μία ακόμα συμβουλή: Aν θέλετε να νοστιμίσετε τα ψητά σας με λεμόνι, προσθέστε το αφού είναι έτοιμα, καθώς η πολύτιμη βιταμίνη C που θα σας δώσει, κινδυνεύει να καταστραφεί με το ψήσιμο.


Aν ανήκετε σε όσους υποφέρουν από δυσπεψία, μπορείτε να ακολουθήσετε δύο απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καταναλώνετε τα αγαπημένα σας αυγά και το ψωμί χωρίς να σας πέφτουν βαριά στο στομάχι. Όσον αφορά τα αυγά, προτιμήστε όταν τα βράζετε να τα κάνετε μελάτα, ώστε να αποφεύγετε τον παρατεταμένο χρόνο βρασμού που κάνει την πρωτεΐνη τους (το ασπράδι) δύσπεπτη, μέσα από τις χημικές διαδικασίες που προκαλούνται κατά το βρασμό. Tο ψωμί, από την άλλη πλευρά, φρυγανίστε το ή ψήστε το, καθώς έτσι το νερό που περιέχει εξατμίζεται και οι υδατάνθρακες γίνονται πιο εύπεπτοι όταν το καταναλώσετε.


Όταν βράζετε ψάρι, προσθέστε μία με δύο κουταλιές ξίδι (κατά προτίμηση από λευκό κρασί, που ταιριάζει περισσότερο στη γεύση του ψαριού). Έτσι, θα διατηρηθεί το ψάρι συμπαγές (δεν θα διαλυθεί όταν το βράζετε, αλλά ούτε όταν θα το σερβίρετε). Θα κερδίσετε, λοιπόν, διπλά: Όταν θα σερβίρετε το ψάρι, θα είναι ωραιότερο οπτικά, αφού θα είναι ολόκληρο, και επίσης δεν θα έχουν χαθεί τα θρεπτικά του συστατικά, που φεύγουν όταν διαλύεται στο νερό κατά το βράσιμο. Επίσης σκόπιμο είναι να βάζετε ξίδι και στο νερό όπου πρόκειται να βράσετε αυγά για να τα κάνετε ποσέ, γιατί έτσι τα αυγά παραμένουν συμπαγή και δεν διαλύονται.


Tα προϊόντα ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά), όπως και τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα με τη φλούδα, περιέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και επίσης προκαλούν εύκολα αίσθημα κορεσμού, πράγμα που σημαίνει ότι θα νιώθετε χορτάτοι, έχοντας φάει λιγότερο και φυσικά πιο υγιεινά.


Ξέρετε ότι τα βραστά καρότα θα σας παχύνουν περισσότερο από τα ωμά και ότι ο πουρές είναι πιο επιβαρυντικός για τη σιλουέτα σας από ό,τι οι βραστές πατάτες; Aυτό συμβαίνει επειδή οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα, όταν βράζουν -και ακόμα περισσότερο όταν γίνονται πουρές- αλλάζουν δομή, με αποτέλεσμα να γίνονται απλοί (αυξάνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης). Στη διαδικασία της πέψης, οι απλοί υδατάνθρακες έχουν ανάγκη από πολύ περισσότερη ινσουλίνη για να διασπαστούν, με αποτέλεσμα να κουράζεται το πάγκρεας που την εκκρίνει και επίσης να αυξάνεται το σάκχαρο.


Tο ιδανικό είναι να μαγειρεύετε τη σούπα σας και να την καταναλώνετε αμέσως όπως είναι ζεστή, νόστιμη και θρεπτική, μόλις έχει βγει από την κατσαρόλα. Πολλές φορές, όμως, δεν είναι εφικτό να την καταναλώσετε αμέσως και θέλετε να αφήσετε ένα μέρος της για να το φάτε κάποια άλλη στιγμή. Καλό είναι, όμως, να έχετε υπόψη σας ότι πριν βάλετε τη σούπα στο ψυγείο, θα πρέπει να έχει κρυώσει καλά και ότι θα πρέπει να τη φάτε μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, διάστημα κατά το οποίο παραμένει υγιεινή και θρεπτική. Όταν θα τη βγάλετε από το ψυγείο, σκόπιμο είναι να ζεστάνετε μόνο όση ποσότητα θέλετε να καταναλώσετε (αλλιώς, όταν ζεσταίνεται και κρυώνει πολλές φορές, αυξάνεται το μικροβιακό της φορτίο και χάνονται πολλά από τα θρεπτικά της συστατικά). Eπίσης, θα πρέπει να τη ζεστάνετε πάρα πολύ (στην ανώτατη θερμοκρασία), ώστε να καταστραφούν όσα μικρόβια έχουν πιθανώς αναπτυχθεί, και έπειτα να περιμένετε να κρυώσει λίγο για να τη φάτε.